ВМФ на Русия ще получи 25 нови самолета до края на годината

Морската авиация на ВМФ на Русия ще получи до края на годината 25 нови и пет модернизирани летателни апарата, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Сложността на решаваните задачи изисква постоянна модернизация и обновяване на парка на морската авиация. През тази година той ще се увеличи с 25 нови и пет модернизирани летателни апарата“, каза той.

По думите на министъра, морската авиация е на бойна служба във всички райони на световния океан и активно участва в борбата с пиратството и в издирвателно-спасителните операции. При това, част от силите е задействана за противодиверсионна и противовъздушна отбрана в отдалечените и неблагоприятни поради метеорологичните условия райони на страната.

„Противоподводъчните самолети редовно извършват полети в морската и океанската зона, гарантирайки сигурността на Русия в подводната среда“, отбеляза Шойгу.

По време на съвещанието в министерството на отбраната той също така съобщи, че корабният изтребителен и зенитно-ракетният полкове ще усилят групировката на руските Въоръжени сили в Арктика до края на 2015 г.

„В момента в този регион (Арктика) се работи върху увеличаването на групировката на авиацията и ПВО. До края на годината се планира да бъде завършено формирането на корабния изтребителен и зенитно-ракетния полкове на обединението на ВВС и ПВО“, каза той, като поясни, че увеличаването на силите е обусловено от развитието на Северния морски път и от необходимостта от защита на националните интереси в региона.

По-рано се съобщаваше, че до 2018 г. в Арктика ще бъде сформирана самодостатъчна групировка от руски войски, като тя ще се увеличава както на континента, така и на островите.

Руският министър на отбраната съобщи още, че през август армията на РФ е провела близо 80 учения и в момента се готви за стратегическите командно-щабни маневри „Център – 2015“.

„Само през последния месец ние сме провели 79 учения, – каза той на съвещание във ведомството. – Най-мащабното сред тях е комплексното учение по всестранно осигуряване на групировка от войски в Централно-Азиатско стратегическо направление. В него бяха задействани около 6 хил. военнослужещи и близо 800 единици техника“.

По думите на министъра, от 24-ти до 29-ти август в Западен и Централен военни окръзи е завършена подготовката за маневрите „Център – 2015“, планирани за септември.