Владимир Путин: Ще запазим стратегическия баланс

Ще запазим стратегическия баланс, Москва ще реагира по „адекватен начин” на опитите на САЩ да обкръжат територията на Русия със системи за противоракетна отбрана (ПРО), каза руският президент Владимир Путин в интервю, излъчено в новия документален филм на американския режисьор Оливър Стоун и цитирано от ТАСС.

Втората серия на 4-серийния документален сериал бе излъчена снощи по кабелния канал „Шоутайм” в САЩ, съобщи  btvnovinite.bg

Според Путин допълнителната заплаха се заключава в това, че пусковите установки на тези противоракети за броени минути или часове могат да бъдат преоборудвани, като на тяхно място бъдат поставени ударни ракетни комплекси.

Това според него е „поредната груба голяма стратегическа грешка” на руските партньори. Именно защото Русия ще даде на всички тези действия адекватен отговор, а това няма да означава нищо друго, освен нов кръг от надпреварата във въоръжаването.

Путин припомня и историята на ядрената надпревара между СССР и САЩ, като казва, че руското разузнаване е получавало данни за създаването на атомната бомба в САЩ. „Международен екип от учени предаваше на Москва данни за бомбата с цел да бъде възстановен ядреният баланс в света. А какво правим ние сега? Отново се опитваме да нарушим този баланс, и това е голяма грешка”, подчерта той.

Според руския лидер голям ядрен конфликт между САЩ и Русия би означавал поражение и за двете страни.

„Мисля, че никой не би оцелял след такъв конфликт. Днес ракетният щит не би защитил територията на САЩ”, поясни той. Путин нарече самото създаване на такъв щит „определена заплаха”, защото поражда илюзия за защита, а и води към по-агресивно поведение.

„Затова е важно да не допуснем едностранни действия. Затова и предлагаме съвместно да разработваме система за ПРО”, подчерта той.

На репликата на режисьора Стоун, че за много влиятелни хора в САЩ войната е игра и че той се опасява от консервативно настроени сили в Америка, които могат да натисна ядрения спусък, Путин отвръща: „Аз също”.

Руският лидер казва, че страните в света, които имат и могат да се ползват реално от своя суверенитет, се броят на пръсти, сред тях е и Русия, докато много страни са обременени от т.нар. съюзнически задължения. Те на практика по собствена инициатива са ограничили суверенитета си, пояснява той.