Владимир Путин: Русия е по-силна от всеки потенциален агресор

Русия днес е по-силна от всеки потенциален агресор, заяви президентът Владимир Путин на разшитерон заседание на колегията на министерството на отбраната. При това държавният глава призова военните да не се отпускат, предава РИА Новости.

„Бих искал да ви обърна внимание на това, че ако дори и за минута си позволим да се отпуснем, да допуснем дори един съществен пропуск в модернизацията на армията и флота, на подготовката на войската, ситуацията може бързо да се промени“, каза Путин, като подчерта, че страната дори няма да успее да забележи това.

Президентът също така очерта ключовите задачи, стоящи пред руските военни през 2017 г.

„Важно е да закрепим наброните темпове на превъоръжаване на армията и флота, ефективно да контролираме реилазирането на мероприятията по държавната програма за въоръжаване и изпълнение на задачите по държавните поръчки за отбраната“, отбеляза Путин.

Според президента министерството на отбраната е длъжно да осигури балансирано развитие на всички видове и родове войски, да продължи усвояването на високоточните оръжия, съвременните средства за връзка, разузнаване, управление и радиоелектронна борба. Освен това, президентът призова да се укрепва бойният потенциал на стратегическите ядрени сили.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу от своя страна съобщи, че през 2017 г. новото воържение на руската армия трябва да е над 60%.

Държавният департамент на САЩ не се съгласи с твърдението на руския президент Владимир Путин, че руските въоръжени сили сега са по-силни, от всеки потенциален агресор.