Владимир Путин подкрепи плановете за деескалацията в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепи „пътната карта“ на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ( ОССЕ) за деескалиране на ситуацията в Украйна. Това обяви организацията след телефонен разговор между нейния председател Дидие Буркхалтер и руския държавен глава, съобщава „Скай Нюз“.

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин на председателя Дидие Буркхалтер му бе съобщено, че Русия подкрепя „пътната карта“ и ролята на ОССЕ в Украйна, отбелязва се в съобщение на организацията.

С одобрението на Путин „пътната карта“ вече има „позитивни отзиви“ от основните дипломатически играчи, в това число Украйна, Европейския съюз и Съединените щати.

Тази карта, изготвена миналата седмица, показва прагматичен начин за преход от логична ескалация към логично сътрудничество и стабилизиране на ситуацията в засегнатите райони, пояснява ОССЕ.

Тя се фокусира и върху „въздържането от насилие, разоръжаване, национален диалог и осигуряване на благоприятна среда за свободни и честни избори на 25 май“.

Първата стъпка от картата включва да се приеме опитният германски дипломат Волфганг Ишингер за посредник, който ще опита да стартира диалог между различните страни в кризата в Украйна във формат кръгла маса.

До президентските избори в края на месеца ОССЕ ще изпрати около хиляда наблюдатели в допълнение на тези, които следят събитията в „горещите точки“ на украинския конфликт.