Владимир Путин очаква победи от руските параолимпийци

В навечерието на Параолимпийските игри в Сочи, руският президент Владимир Путин даде интервю за руските телевизии. Той отбеляза, че тези Игри са демонстрация на неограничените възможности на спортистите.

Владимир Путин очаква успешно представяне на руските параолимпийци в Сочи. Държавният глава обеща да присъства на откриването на Параолимпиадата и, ако му позволи работният график, да посети състезанията. Според президента, Параолимпийските игри са логично продължение на Олимпийските игри, затова и очакванията са много сериозни:

– Русия, разбира се, очаква победи, още повече, че страната знае възможностите на нашите параолимпийци. На предишните Параолимпийски игри те бяха първо място. И ръководителите на Международния параолимпийски комитет очакват ярки изпълнения от руските параолимпийци.

Според президента, популяризирането на параолимпийското движението зависи от ефективното, професионално отразяване на спортните състезания:

– Това е специално изкуство – да се покаже цялата красотата на спорта. А красотата на параолимпийския спорт е още по-трудно да се покаже. Така че до голяма степен от тези, които вършат тази работа, зависи колко ефективна ще бъде тази пропаганда.

Завършвайки интервюто си, президентът на Русия за пореден път се спря на темата за държавната подкрепа за хората с увреждания. Владимир Путин заяви, че е важно да не се задоволяваме с постигнатото. Опитът от създаването на среда без бариери, натрупан в Сочи, трябва да бъде разпространен във всички региони на Русия, за да може и след Параолимпиадата спортистите да се чувстват толкова комфортно на тренировките, както вкъщи:

– Задачата е в това, обществото и чиновниците на всички нива на управление никога да не забравят за това. Но това значи, че държавната политика трябва да бъде насочена към това, трябва да има програми, и медиите трябва също да подкрепят. А ако забележите, че държавните, общинските, федералните, които и да е ограни, не работят добре, то още един път да посочите недостатъците им.

Президентът отбеляза, че държавата трябва да създава условия не само за спорт, но също така и за работа на хората с ограничени възможности. В тази връзка, много неща вече се правят за стимулиране на бизнеса, които създава работни места за тях.