Владимир Путин: Невинаги разбирам логиката на нашите партньори от НАТО

Практиката на приемане на решения в НАТО предизвиква безпокойство и затова Русия е принудена да приема контрамерки, заяви президентът на Русия Владимир Путин, предава РИА Новости. Освен това той подчерта, че западните партньори преднамерено търсят външния враг, за да поддържат дисциплината в своите държави, пише „Фокус“.

„Защо ние така остро реагираме на разширяването на НАТО? Нас ни притеснява практиката за взимане на решения. Знам как се взимат решенията. Когато една държава става член на Алианса, на нея вече й става много трудно да се съпротивлява на натиска от такава силна страна, лидер на НАТО, като САЩ. И там лесно могат да се появи всичко. Системи за противоракетна отбрана, нови бази и ако е необходимо нов ударен комплекс.

А ние какво правим? Ние трябва в тази връзка да предприемем контрамерки, т. е. да поставяме на прицел на нашите ракетни системи тези обекти, които по наше мнение започват да ни заплашват“, обясни Путин в интервю за филма на Оливър Стоун за Украйна, чиято премиера ще се състои на 21 ноември.