Владимир Путин даде коментар за събитията в Сирия и за руско-американските отношения

Руският президент Владимир Путин по време на свое интервю пред френски медии представи гледната си точка относно развитието на събитията в Сирия и на руско-американските отношения.

Според него зоните за деескалация на насилието в Сирия не трябва да стават основа за териториално разделение на страната, а напротив – с тях трябва да се положи база за взаимодействие между страните в конфликта. „Не би ми се искало зоните да станат някаква основа за бъдещо териториално разделение на Сирия. Напротив, надявам се, че хората, които ще контролират там ситуацията ще взаимодействат с официалните сирийски власти“, посочи президентът на Русия. „Това е предпоставка за сътрудничество. А следващата крачка вече е чисто процесът на политическо примирие, а ако е възможно и за изработването на конституционни правила, конституция и провеждане на избори“, заключи Путин.
Той изрази съмнения, че президентът на страната Башар Асад е извършил химически нападения. „След като събитието, свързано с химическото оръжие, се случи, ние предложихме на нашите партньори от САЩ и на всички, които смятат това за целесъобразно, да проведат инспекция на летището от което уж са излетели самолетите, използвали химическото оръжие“, посочи руският президент. Той напомни, че всички са отказали да се проведе проверка, а също така и не са изследвали мястото, по което предполагаемо е бил нанесен въздушният удар с употреба на химическо оръжие. „Според мен това бе направено само с една цел – да се обясни, защо спрямо Асад трябва да се използват допълнителни мерки за въздействие, в това число и от военен характер. Това е всичко. Няма никакви доказателства за това, че Башар Асад е използвал химическо оръжие. Според нашето дълбоко убеждение това е просто провокация. Асад не е използвал такива оръжия“, подчерта Путин. Той посочи, че единствено сирийският народ има право да реши въпроса за политическото бъдеще на страната и на нейния президент Башар Асад.
Путин заяви, че загубилите президентските избори в САЩ от ноември миналата година демократи разиграват руската карта. „Президентът на САЩ Доналд Тръмп провежда традиционна американска политика. Разбира се, ние слушахме по време на предизборната кампания намеренията и желанията му да нормализира руско-американските отношения. Добре помним как той казваше, че по-лоши от това те няма как да станат“, посочи Путин. Той отбеляза, че „всъщност вътрешнополитическата ситуация в САЩ се нарежда така, че хората, загубили изборите не искат да се примирят с това“ и „за жалост по най-активен начин използват антируската карта под измислени предлози“. „Ние не бързаме наникъде. Ние сме готови да чакаме, но наистина разчитаме и се надяваме, че нормализацията на руско-американските отношения ще се случи все някога“, изрази надежда Путин.
„САЩ днес изразходват във военната сфера повече, отколкото на всички страни по света взети заедно. Затова и прекрасно разбирам президента Доналд Тръмп, когато иска част от този товар да бъде положен върху съюзниците му по линия на НАТО“, посочи президентът на Русия, определяйки този подход за „разбираем и прагматичен“.
По-рано на срещата на високо равнище на Алианса в Брюксел бе взето решение националните бюджети по отбраната на страните членки да достигнат до 2% от техния БВП. „На срещата се говореше, че НАТО иска да има добри отношения с Русия. А тогава защо увеличават разходите за отбрана. Срещу кого възнамеряват да воюват? Тук има някои вътрешни противоречия“, отбеляза Путин. „Нека НАТО се разбира на кого и колко да плаща, това не ни притеснява много. Ние се грижим за своята отбранителна способност – правим това надеждно, с перспектива за бъдещето. Ние сме уверени в себе си“, посочи той.

Източник: ИА Фокус