Владимир Путин вдигна забраната руски фирми да доставят ядрено оборудване в Иран

В деня, в който пристигна на официално посещение в Иран, руският президент Владимир Путин вдигна забраната руски фирми да доставят ядрено оборудване в близкоизточната страна. Декретът бе публикуван от Кремъл днес, съобщава Reuters. Той постановява, че руски фирми вече могат да изнасят хардуер и да предоставят финансова и техническа помощ на Иран в разработването на ядрени технологии.

 Компаниите ще могат да работят с ирански партньори по централата за обогатяване на Уран „Фордо“ и да съдействат за модернизиране на реактора за тежка вода „Арак“. Те ще могат и да провеждат дейности, свързани с износа на ирански обогатен уран в замяна на доставки на суров уран за Техеран.
През юли беше постигнато историческо споразумение между Иран и групата „5+1“ (Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Германия) за ограничаване на ядрената активност на Иран. Близкоизточната държава се ангажира да намали с две трети броя на центрофугите си за обогатяване на уран. Западните държави настояваха за това поради опасения, че Техеран използва материала за създаването на ядрена бомба.
Споразумението задължи Иран да премахне 98% от обогатения уран, да приеме, че санкциите срещу нея могат да бъдат възстановени, ако нарушава договорките и да даде постоянен достъп на Международна агенция за атомна енергия (МААЕ) „където и когато е необходимо“.
Посещението на Путин в Иран е първото от осем година насам. Очаква се основа тема на разговор между него и иранските държавници да бъде конфликтът в Сирия.

 

Източник: actualno.com.