ВКС на РФ нанесоха втори масиран удар по обекти на „Ислямска държава“ в Сирия

Самолети от руската авиогрупа в Сирия са нанесли втори масиран удар по обекти на „Ислямска държава“ в сирийските провинции Ракка, Дейр ез-Зор, Алепо и Идлиб. Това съобщи началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ генерал-полковник Андрей Картаполов.

„Днес (18 ноември) в 5 ч. сутринта московско време ВКС на Русия нанесоха втори масиран удар по въоръжените формирования на терористите на територията на Сирия“, каза той на брифинг за журналисти, като уточни, че от 05:00 до 05:50 ч. ескадрила далечни бомбардировачи Ту-22М3 е нанесла удари по шест обекта на ИД в провинциите Ракка и Дейр ез-Зор. Поразени са били складове с боеприпаси и оръжие, струпвания на техника, тренировъчни лагери на терористи, както и цехове да производство на взривни вещества.

„От 09:00 до 09:10 ч. от територията на Руската федерация стратегически ракетоносци Ту-160 осъществиха пускове на 12 крилати ракети с въздушно базиране по обекти на ИД в провинциите Алепо и Идлиб“, добави генерал-полковникът. В резултат са били унищожени три командни пункта, два склада за оръжие и боеприпаси и полеви лагер на терористите. През деня е планирано ударната авиация от летище Хмеймим да осъществи 100 бойни полета и да осъществи удари по 190 обекта на различните терористични групировки. За 16 часа са изпълнени над 59 полета и са унищожени 149 обекта.

„Буквално преди няколко минути ескадрила далечни бомбардировачи Ту-22М3 нанесе втори удар по шест обекта на ИД в провинциите Ракка и Дейр ез-Зор“, добави Картаполов. По думите му, са били поразени свързочен възел, складове с боеприпаси и оръжие на терористите от ИД, минизавод за производство на взривни вещества и коли-бомби, както и база за подготовка на терористи.

„Нанасянето на въздушни удари продължава съгласно утвърдения план. За гарантирането на безопасността на полетите за времето на нанасянето на ударите и коридорите на полетите представителите на международната коалиция се уведомяват предварително“, подчерта Картаполов.

Руски изтребители в Сирия започнаха в сряда „свободен лов“ на автоцистерни с нефтопродукти на терористите, заяви още Картаполов.

„Искам да отбележа, че днес бе взето решение руските бойни самолети да се впуснат в т.нар. свободен лов на автоцистерни в районите, контролирани от ИД“, каза той.

Освен това бомбардировачи Су-34 започнаха днес да нанасят удари по обекти за добив, преработка и транспортиране на нефт от терористичната организация „Ислямска държава“.

Унищожени са около 500 автоцистерни, с които терористите нелегално карали нефт от Сирия за преработка в Ирак.

„През последните години ИД и други екстремистки групировки направиха в контролираните от тях територии „нефтопровод на колела“, разказа Картаполов.

По думите му стотици автоцистерни доставят хиляди тонове нефт за преработка в Ирак, което е един от основните източници за финансиране на терористите. На брифинга бяха показани снимки, на които се виждат стотици автоцистерни, движещи се в колона.

„Само за първите няколко дни авиацията е унищожила близо 500 автоцистерни. Това значително е намалило възможностите на терористите за незаконен износ на енергоносители и съответно доходите им от контрабанда на петрол“, каза още генералът.