ВКС на РФ атакуваха 40 обекта на ИД

През изминалото денонощие руската авиация в Сирия е атакувала 40 обекта на терористите от „Ислямска държава“, съобщи пред журналисти официалният представител на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков.

„Екипажите на самолетите Су-34, Су-24М и Су-25СМ от авиобазата Хмеймим извършиха 41 полета и нанесоха въздушни удари по 40 обекта от инфраструктурата на ИД в провинциите Алепо, Идлиб, Латакия, Хама и Дейр-ез-Зор“, съобщи Конашенков.

„В резултат на успешните въздушни удари е пресечен още един източник на снабдяване с боеприпаси за терористите, действащи в провинция Алепо“, заяви той.

Руските Су-24М са унищожили в района на град Алепо и лагери за подготовка на терористи-камикадзета.

„В района на град Алепо бомбардировачи Су-24М нанесоха въздушни удари по обекти, където терористите са събирали взривни устройства и монтирали в коли-бомби“, каза Конашенков.

Официалният представител на руското министерство на отбраната съобщи още, че руски щурмови изтребител е унищожил склад за оръжие в района на Храйтан.

„В района на Храйтан щурмови изтребител Су-25СМ е нанесъл удар по склад за боеприпаси и горивно-смазочни материали на терористите от ИД. С точни удари на фугасни авиобомби обектите са напълно унищожени“, заяви Конашенков.

По думите му, след изпълняването на бойните задачи всички руски самолети благополучно са се върнали в базата Хмеймим.

Игор Конашенков съобщи също, че руски и американски военни ще обсъдят в сряда във видео конференция руските предложения за предотвратяване на инциденти в небето над Сирия.

По думите на представителя на министерството на отбраната на РФ, руските пилоти често засичат във въздушното пространство над Сирия американски самолети и дронове, включително и ударни.

Конашенков разказа, че на 10 октомври (в събота) руски изтребител се е приближил до американски с цел неговото идентифициране.

„При придвижването в района системата за предупреждение за облъчване, с която са оборудвани всички наши самолети, е засякла излъчване от неизвестен летящ обект. Нашият изтребител се приближил на разстояние около два-три километра не с цел да сплаши някого, а да идентифицира обекта, след което руският Су-30СМ се върнал обратно в бойната група за изпълняването на планираните задачи“, заяви Конашенков.