Високопоставен източник: НАТО няма да помогне на Турция, ако се забърка във война с Русия

Представители на НАТО заявилха, че няма да окажат безусловна помощ на Турция в случай на война с Русия, съобщава Der Spiegel. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн в интервю е заявил, че НАТО не е длъжна да се включва в конфликт с Русия заради недоволството на турските власти.

„НАТО не трябва да позволява да бъде въвлечена във военна ескалация с Русия заради сегашното напрежение в отношенията между Руската федерация и Турция“, подчерта люксембургският министър.

Аселборн подчерта, че задължението за защита на всяка държава-членка, произтичащо от съюзния договор на Алианса, е валидна само в случаите, в които „един от членовете на НАТО е изложен на открита агресия“. Министърът е отбелязъл още, че изразява колективното мнение на членовете на НАТО, предава тв „Звезда“.

Освен това други експерти напомнят, че ако евентуален сблъсък на турски и руски въоръжени сили стане в Сирия той също ще бъде извън зоната за отговорност на НАТО, която се разпростира само върху териториите на страните-членки на Алианса.

Същевременно Русия обяви, че планира свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод плановете на Турция да вкара свои войски в северна Сирия.

„Русия има намерение днес да свика Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъден този въпрос и да внесе проект на резолюция, в която ще се изисква да бъдат прекратени всякакви действия, подкопаващи суверенитета и териториалната цялост на Сирия“, заяви говорителката на руското МВнР Мария Захарова.

Намесата на Анкара в сирийския военен конфликт може да създаде рискове от война между Турция и Русия. Това предупреди в петък френският президент Франсоа Оланд, предаде АФП.

„Турция се включва в Сирия… Има, има риск от война. Точно затова Съветът за сигурност на ООН се събира“, коментира Оланд.