Виктор Янукович се обърна към украинския народ

Президентът на Украйна Виктор Янукович се обърна към украинския народ с призив  да се проведе референдум за статут на всеки регион на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

«Като законен президент на Украйна, който е с вас в мислите и с душата си, призовавам всеки здраво мислещ гражданин на страната ни – не позволявайте на самозванците да ви използват! Изисквайте провеждане на референдум за определяне на статута на всеки регион в състава на Украйна», се казва в обръщението на Янукович.

«Само всеукраинския референдум, а не екстремните предсрочни президентски избори, могат в значителна степен да стабилизират политическата ситуация в страната и да съхранят суверенитета и цялостта й», смята Янукович. Внесените в законодателството антикорупционни изменения, в това число и за президентски избори в Украйна – «изключват възможността за честни избори, без значение, кога ще се проведат те», категоричен е той.

«Всичко, което се е случило, и се е случвало през последните няколко месеца в Украйна е военен държавен преврат, който беше извършен от опозиционните сили посредством въоръжени терористични групоривки, при това с пълната подкрепа от някои западни държави», каза Янукович.

«Абсолютно логично е, че протестът, който в момента се разгаря в югоизточна Украйна е естествена реакция на гъстонаселения промишлен район на въоръжения държавен преврат. Самозванците нямат мандат на доверие на украинския народ, нямат права да лишават гражданите на Украйна от право на глас посредством внасяне на антикорупционни изменения в законодателството на Украйна, в това число и за президентски избори», подчерта Виктор Янукович.