ВИДЕО: Москва се прощава с Доктор Лиза

Москва се прощава с Елизавета Глинка, известна като Доктор Лиза. На 25 декември тя загина в катастрофата на Ту-154 в Черно море, предаде RT в понеделник (16 януари).

Доктор Лиза беше известен правозащитник и основател на Фонд „Справедлива помощ“. За нея казват, че е била човек на действията, не на думите. С крехкия си външен вид тя е проявявала самоотверженост, не се е страхувала, борила се е и винаги е казвала „не“ на войната.

Фонд „Справедлива помощ“ е основан от Елизавета Глинка като лекар-реаниматор и специалист по спешна медицинска помощ за оказване подкрепа на бездомни, безнадеждно болни, самотни пенсионери и инвалиди, лишени от жилище и средства за препитание. От началото на конфликта в Украйна Доктор Лиза регулярно посещава Донбас с хуманитарни мисии – за предаване на медикаменти и хранителни продукти в болниците, евакуация на болни и ранени деца. Много деца, заедно с техните родители, бяха съпровождани от нея из руските учреждения за получаване на право на лечение.

Глинка беше член на Съвета по правата на човека към руския президент Владимир Путин. През септември тя посети Сирия заедно с шефа на Съвета Михаил Федотов и призова всички правозащитници да обединят усилията си, за да бъдат премахнати санкциите, касаещи лекарства и медицинско оборудване.

На 25 декември тя загина в катастрофата на Ту-154 в Черно море