Вигенин: Да се изготви план за поетапно отпадане на санкциите, наложени на Русия

Да се изготви план за поетапно отпадане на санкциите, наложени на Русия заради конфликта й с Украйна, предлага депутатът от коалиция „БСП – лява България“ и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин.

Време е да започнем да разсъждаваме извън клишетата. Санкциите и контрасанкциите не дадоха положителен резултат досега, подчерта Вигенин в предаването „Пряка демокрация“ по TV7.

По думите му конфликтът между Русия и Украйна се задълбочава през последните дни, тъй като двете страни не изпълняват стъпките за мирно решаване на проблема. Това обаче буди тревога у нас, тъй като България е много близо до размирния район.

Според него е добре да се погледнат отново договорите с американските бази в България, преди той да бъде продължен. От една страна, ползването на съвместни съоръжения е добре за нас, тъй като в районите са изградени нова инфраструктура и социални комуникации. От друга страна, обаче не бива да се създава впечатление, че от тези точки може да се провокират враждебни действия към Русия или съседни страни, подчерта Вигенин.

Въпросът за продължаването на договорите ще бъде поставен на дневен ред след няколко месеца.

Вигенин коментира и сближаването между БСП и АБВ. Той обяви, че общи кандидатури може да има само на местно, но не и на социално ниво. И друг път сме имали общи листи с партии от центъра и дори от дясното пространство по местата, където това е възможно, допълни гостът и подчерта, че дебатът по темата тепърва предстои. На национално ниво обаче не е възможно споразумение с партия, която „има претенциите, че е дясна, но нейната политическа практика показва друго“. Сред неприемливите неща е и това, че АБВ е част от управляващото мнозинство. Има принципни линии, които няма как да бъдат пресечени, допълни депутатът.

По думите му БСП има намерение да наложи промяната „значителна пазарна сила“, която да даде шанс за оцеляване на родните производители. Тя няма да наруши работата на големите търговски вериги, увери Вигенин./ news.ournet.bg