Кремъл принуди Ангела Меркел да долети в Сочи

Коментар Ирина Алкснис, Взгляд

Преминалата в Сочи среща между президента на Русия Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел, както и последвалата я пресконференция, външно носеше протоколно-формален характер. Съдейки се по риториката нито една от двете страни не е отстъпила от позициите си. Най-интересното в това посещение са някои по-малко очевидни неща и общият му контекст.
Интересен бе графикът на тази среща. Двамата проведоха кратка пресконференция, след продължила час среща. След това проведоха делова закуска, за да продължат диалога. Причината за това странно разписание не е толкова лесна за откриване: в 19:30 се проведе телефонен разговор между Путин и колегата му от САЩ Доналд Тръмп. Чисто и просто Путин и Меркел изпълниха отрано публичните си заявления, за да си развържат ръцете да общуват през целия останал ден.
Целият формат на посещението говори, че за Меркел тази среща е била значително по-важна отколкото за Путин. Именно тя пристигна в Русия, при това не в Москва, а в Сочи. Обикновено там срещите са по-неформални и подчертават приятелските отношения между лидерите, но същевременно при желание градът може да бъде използван за демонстрация, че посетителят не е заслужил прием в Москва. Фактът, че канцлерът бе посрещнат на летището от губернатора на Краснодарски край, т.е. фигура от подчертано регионално равнище, намеква, че случаят е втория.
Тази лична среща с Путин бе нужна за Меркел. Заради нея тя прекъсна двугодишната пауза в посещенията си в Русия. Появата на определеност във външната политика на Тръмп, стартираният от Великобритания процес по Брекзит, близките за самата нея избори в Германия създават за канцлера проблеми, които тя трябва да коригира в близко време.
Междувременно посещението показва, че Западът като цяло и Меркел в частност никак не могат да приемат, че светът се изменя, както и правилата в него. Путин се посвети напълно по време на изказването си на международния дневен ред, докато Меркел на два пъти зачеркна вътрешноруски въпроси: преминалите несанкционирани митинги на опозицията и тревогата по повод правата на хомосексуалистите в Чечения.

Източник: ИА Фокус