Ветото на Русия: Трибуналът по „Боинг“-а – опит не да се открият виновните, а да се определят такива

Русия блокира приемането в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията по създаване на международен трибунал по отношение на виновните за катастрофата на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии в Донбас, съобщи „Россия 24“. По думите на постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, създаването на трибунал преди да бъдат ясни резултатите от разследването е опит не да бъдат открити виновните, а да се определят такива.

„Русия постоянно се обявява в полза на по-скорошното установяване на причините за катастрофата на полет МН17 и привличане под отговорност на виновните за трагедията. Руската делегация е направила всичко необходимо за своевременното приемане от Съвета за сигурност на резолюция 2166. При изготвянето й ние настоявахме на закреплението на положенията за необходимостта от провеждането на всестранно, задълбочено и независимо международно разследване в съответствие с водещите принципи на международната гражданска авиация и при решаващата роля на ИКАО. Нещо повече, ние бяхме напълно отворени да незабавното приемане на още една резолюция, която би осигурила по-бързия достъп в района на катастрофата на мисията по разследването“, напомни Чуркин.

Да се придържат към това общо решение призова колегите си и постоянният представител на Китай Лиу Дзи. „Ние призоваваме членовете на Съвета за сигурност на ООН към единство. В момента е много важен компромисът и съобразяването с всички мнения. Ние видяхме, че разцеплението в Съвета за сигурност се случи още преди гласуването. Много представители бяха загрижени след появата на проекта на резолюцията. Убеден съм, че тази резолюция няма да помогне на семействата на жертвите, няма да помогне да се установят фактите и да бъдат наказани виновните. Ето защо Китай се въздържа при гласуването“, поясни китайският дипломат.

И Китай, и другите въздържали се държави настояват, че е необходимо да бъдат открити виновните и чак след това да бъде решаван въпросът за привличането им под отговорност. Това може да бъде направено единствено в резултат на истинското открито разследване.

Заинтересоваността си към такова разследване Русия демонстрира чрез конкретни стъпки, на които, между другото, не се реши нито една от петте страни, участващи в разследването. Компетентните руски експерти така и не бяха поканени на постоянна основа към дейността на комисията, разследваща техническите обстоятелства.

Наказателната част от разследването не е тайна. Неизпълнено се оказа и задачата на Генералния секретар от резолюция 2166 да бъдат представени в Съвета за сигурност предложения за вариантите на съдействие на разследването от страна на ООН.

В глава VII от Устава на ООН става дума за заплаха за международната сигурност, но трагичната катастрофа на „Боинг“-а не е наказателно престъпление. Трибунали не са се създавали нито когато американският крайцер свали иранския „Еърбъс“, нито когато над Черно море украинска ракета свали руския Ту-154. А и, както показва опитът, трибуналът не може да се противопостави на политическото влияние. Така бе и в Руанда, и в бивша Югославия, когато сред виновните се оказаха предимно етническите сърби.

„Трябва да призная, че проектът, внесен за гласуване днес, бе лишен от всякаква правна и прецедентна основа. Ние многократно обяснявахме всичко това пред колегите, призовавахме ги да помислят за алтернативи, но въпреки това, авторите на проекта отказаха да действат в духа на сътрудничеството, предложиха го за гласуване, знаейки предварително, че това няма да доведе до положителен резултат. Това, според нас, показва, че политико-пропагандистките цели за тях се оказаха по-важни, отколкото практическите. Това е достойно за съжаление. Заеманата от нас днес позиция няма нищо общо с поощряването на безнаказаността“, заяви Виталий Чуркин.

Той също така зададе  въпрос към украинския външен министър Павел Климкин, защо Киев е насочвал граждански самолети в зона, в която се провеждат военни действия. „Защо досега не сте предоставили записите от преговорите на вашите военни авиодиспечери? Ето ви „безнаказаност“. Наказахте ли някого за това, господин Климкин? Наказаха ли някого в Украйна за това?, попита руският дипломат, но не получи отговор.

Към руския проект на резолюция, подчерта Чуркин, Съветът за сигурност има правото да се върне във всеки един момент.