Ветеран за конфликта в Донбас: Такова зверство в Афганистан не е било

Бойните действия в Донбас са много по-ожесточени от тези във войната в Афганистан. А за управляващата върхушка е изгодно да затяга въоръжения конфликт, понеже самата тя се облагодетелства от него. Такова мнение изрази на кръгла маса в Киев доброволецът, преговарящ при размяна на пленници, сражавалият се в Афганистан Василий Ковалчук, предаде телевизия „Звезда“.

„Такова зверство, като днешното, в Афганистан не е имало. Там, ако бандата навлезе в населено място, ние го блокирахме, давахме време на мирното население да напусне района, поставяхме ултиматум на бандата да се предаде, и чак тогава прибягвахме до използването на сила. И тази ситуация раздува нашата върхушка. Кажете ми, на кого е нужна тази война? Всеки изстрел отнема човешки живот. Там не е служило нито едно от децата на тази върхушка, няма и да служи“, каза Ковалчук.

По неговите думи, въпреки войната, продължава активната търговия по вода. „Тази война е много изгодна. Дотук и обратно идват стоки, всичко е платено. За нашия елит е изгодно да продължава тази война, колкото се може по-дълго. Ние губим децата си, младежта на страната“, каза още доброволецът.