Венерическите заболявания ще се установяват с пръстен

Казахстан, Русия и Мексико са създали пръстен, наречен Hoope, който установява венерически заболявания, съобщава сайтът AlphaGalileo.

Пръстенът позволява да се диагностицират такива заболявания като сифилис, гонорея, хламидиоза и трихомоназа. Портативното устройство се поставя на палеца и съдържа еднократен пълнител с подвижна игла за вземане на кръвна проба.

След това кръвта се анализира в „лаборатория на чип“ вътре в пръстена, а резултатите се предават по безжичен път на смартфона, на който предварително е инсталиран съответният софтуер.

Цялата процедура отнема по-малко от две минути. За безболезнено вземане на кръв Нооре генерира електрически импулс, водещ до възникване на краткотрайно изтръпване на палеца.

Лабораторията на чип позволява да се провеждат анализи благодарение на четири антигена (съответстващи на четирите изброени заболявания), съдържащи се в еднократната ампула.

Процедурата за анализ според създателите е напълно анонимна, но в плановете на разработчиците влиза и доработката на софтуера на устройството за оперативно откриване на клиники за лечение на установените заболявания.

Планира се производството на пръстена да бъде осъществено в Китай. Очаква се, че комплектът от пръстен с три еднократни ампули ще бъде пуснат на пазара през януари 2016 г. Стойността на комплекта ще бъде 50 долара.