Великобритания опроверга медийните публикации, че може да атакува руски самолети

Британското министерство на отбраната в понеделник (12 октомври) опроверга медийните публикации, че пилоти на британските военновъздушни сили са получили разрешение при необходимост да откриват огън по руски самолети във въздушното пространство на Ирак, предаде „Взгляд“, пише Руски Дневник.

„Няма истина в тези разкази“, съобщиха източници от министерството в Лондон, цитирани от РИА „Новости“.

В неделя военното аташе на Великобритания заяви, че не разполага с информация британски пилоти да са получили разрешение да атакуват руски самолети в Ирак.

В неделя руското военно ведомство призова военния аташе при британското посолство в Москва, за да му връчи нота и да поиска официално пояснение по публикациите в медиите на Острова. Британският представител е обещал скоро да представи официален отговор.

Вестник „Дейли стар съндей“ (Daily Star Sunday) съобщи, като цитира свои източници в министерството на отбраната на Обединеното кралство, че пилоти на страните от НАТО, включително британски военни летци, са получили право да атакуват руски военни самолети във въздушното пространство на Ирак, ако има „заплаха за живота им“. Преди това „Файненшъл таймс“ (Financial Times) писа, че руската военна операция срещу радикалната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия е разрушила плановете на САЩ и международната коалиция да създадат зона без полети над сирийската територия.