Великобритания използва срещу Русия шпиони от времената на Студената война

Министерството на отбраната на Великобритания спешно търси военни специалисти, знаещи руски език сред пенсионираните офицери от времето на Студената война, пише вестник The Telegraph, позовавайки се на дипломатически документи.

Съкращаването на бюджета за отбрана, ориентацията към Близкия Изток и Китай, към които британското разузнаване се придържаше през последните години, както и опасенията, свързани с началото на нова студена война, принудиха военното командване да се обърне към специалисти над 60 годишна възраст.

В един от дипломатическите документи, оказали се на разположение на The Telegraph, висш военен се обръща към бившите си колеги с молба за помощ при търсенето на рускоговорящи експерти, тъй като разузнаването „се нуждае от тяхната проницателност”.

„Великобритания не може вече да се справи с руската заплаха и всички тук знаят това, – съобщава пред изданието източник от разузнавателната служба. – По-рано министерството на отбраната провеждаше много качествени и продължителни курсове по руски и арабски езици за сътрудниците на разузнаването. Но след терористичните актове от 11 септември арабският стана приоритетен, докато много други езици останаха на заден план”.

Експертите, владеещи руски език във Великобритания се оплакваха, че след приключването на разузнаването в Афганистан, Ирак и другите страни от Близкия Изток, са започнали да им се подиграват и да ги приемат като „кръжок от лингвисти”. Много от тях са съкратени след 2004 г. във връзка с дефицита на бюджета за отбрана.