Великобритания е готова отново да разположи ядрени ракети на САЩ на своя територия

Великобритания може отново да разположи на своя територия американски ракети с ядрени бойни глави заради влошаване на отношенията с Русия. Това заяви британският външнен министър Филип Хамънд, предаде РИА Новости.

Министърът поясни, че Великобритания трябва да изпрати (на руския президент) Владимир Путин „ясни сигнали“ в отговор на „тревожните знаци“ за нарасналата военна активност на Русия, включително установката на ракети в Калининград, пише британският вестник Daily Mail.

Началникът на ракетните войски и артилерията (РВиА) на Сухопътните войски на РФ генерал-майор Михаил Матвеевски по-рано съобщи, че ракетната бригада на Въоръжените сили на Русия, разположена в Калининградска област до 2018 г., както и всички останали ракетни бригади, ще бъде превъоръжена с оперативно-тактически комплекси (ОТРК) „Искандер-М“.

„Трябва да изпратим на Русия ясен сигнал, че няма да й позволим да премине „червената линия“, цитира изданието думите на британския министър.

Хамънд допълва, че възможността за разполагане на ядрени ракети на САЩ в момента остава хипотетична, тъй като според него, Западът все още не иска да инициира „излишни провокации“ и да провокира нов етап в надпреварата във въоръжението в условията на продължаващия конфликт в Украйна.