„Великият Гетсби“ не е класически балет, нито съвременен танц в чист вид или бродуейско шоу, това е танцувален фюжън

За първи път по покана на „Жокер медиа“ българските зрители ще могат да видят балетния спектакъл „Великият Гетсби“. Той ще бъде представен в зала 1 на НДК на 18.04.16г. от 20ч.

Премиерата на „Великият Гетсби“ в Киев е предизвикала истински фурор. Публиката е удостоила артистите с дълги аплодисменти. И това не учудва никого. Тази постановка е симбиоза от усилията на действително много талантливи хора. Идеята за създаването на балет по романа – шедьовър на Франсис Скот Фитцджералд е на съпрузите Матвиенко. Основната концепция на „ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ“ е да излезе извън рамките на вече съществуващите жанрове и да създаде абсолютно ново направление, което да не е сковано от правила и граници. „Великият Гетсби“ не е класически балет, не е съвременен танц в чист вид или бродуейско шоу, това е танцувален фюжън, компилация от много жанрове и стилове.

Композитор на балета е добре известният Константин Меладзе. Режисьор-постановчик е Дуайт Роден основател на групата Complexions. Но централната фигура в този проект е основоположникът и изпълнителят на главната роля Денис Матвиенко – 35 годишният премиер солист от Мариинския театър. Той е единственият в света балетист носител на четири Гран При награди от най- престижните балетни конкурси. Ролята на любимата на Гетсби е поверена на солистката на Мариинския театър Анастасия Матвиенко, която е негова съпруга. Другите герои от романа са представени от артисти на Мариинския театър, Киевската и Одеската опери и от трупата на Complexions. Едва ли някой в залата би останал равнодушен. Популярен сюжет, музиката на Константин Меладзе, звездният състав на балетната трупа, стилистически издържани костюми и шеметния темп на постановката. Грандиозният успех на постановката е гарантиран.