ВВС прави шоу от симулация на ядрена война с Русия

Британската телевизия ВВС пуска в ефир риалити шоу, в което се симулира ядрен конфликт с Русия, съобщи РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“. Сюжетът няма нищо общо с реалността, но ще изиграе своята роля в информационната война, смятат експертите.

В телевизионното шоу, озаглавено „Третата световна война”, ще бъде симулиран военен конфликт между Русия и Латвия, а първото му издание ще бъде излъчено на 3 февруари. Според информацията на сайта на Би Би Си във „военната игра” ще участват бивши британски стратези и дипломати, а хипотетичният конфликт ще включва и употребата на ядрено оръжие.

Помагайки на НАТО да си върне контрола над латвийската област Латгалия, която, според сценария, е нападната от Русия, Великобритания ще се откаже от използването на ядрено оръжие,разкри преди дни „Дейли Мейл”. По-нататък сценарият предвижда вариант, при който САЩ игнорират съвета на британските си колеги и нанасят ядрен удар по „руска военна цел“ и така в телевизионния ефир ще „започне” трета световна война.

В реалността подобен конфликт е невъзможен, но изглежда в Латвия се отнасят сериозно към такъв сценарий, коментира за агенция „Спутник” руският политолог и военен експерт Александър Храмчихин. „Сюжетът е по-скоро част от информационната война и има отношение към вътрешната политика на Великобритания и към съвременните медии”, коментира експертът.

Латвийският депутат от област Латгалия Иван Рибаков отбеляза, че досега НАТО многократно е разигравал подобен сценарий по време на военните си учения. Той , обаче, осъди опитите за моделиране на конфликт с Русия.