Вацлав Клаус: „Уважавам Русия за стабилността”

Няма бивши президенти. Експрезидентът на Чехия Вацлав Клаус, дошъл в Москва за участие в Гайдаровския форум, посветен на темата „Русия и светът: устойчиво развитие”, веднага привлече внимание към себе си от страна на бизнеса и пресата. Неговите съждения, често може би спорни, не оставиха равнодушен никого. Икономистът от световно равнище и авторитетен политик даде специално интервю за „Гласът на Русия“:

– Името на Егор Гайдар, с което е наречено това сериозно експертно събрание в Москва, ми е добре познато. С него се познавах лично. Дълбоко уважавам икономическите му възгледи, неговия опит да вкара плановата икономика в пазарни релси, предприет преди повече от 20 години. Така че с радост приех поканата за участие във форума, наречен с името на Гайдар. Не подминах финансовото положение в Европа, която, според мен, е крайно негативна, ако не и катастрофална. Наложи ми се да споря с онези, които твърдят, че кризата на еврозоната била резултат от глобалния катаклизъм. Нищо подобно! Да, през 2008-2009 година имаше такава криза, провокирана от САЩ и Европа, но ставащото с европейската валута през 2011-2013 е чисто европейско явление. Нищо подобно не виждаме нито в Азия, нито в Африка, нито в Латинска Америка. На форума защитавах точно тази мисъл.

КОРЕСПОНДЕНТ: Не малко е говорено и за мястото на Русия на икономическата карта на света. Какво е, според Вас, това място?

Вацлав Клаус: Мисля, че Русия сама ще определи своето място в икономиката и политиката. Нашите представи тук нямат значение. Важни са реалните резултати. А именно, че след изключително тежкия период на 90-те години дойде икономическо стабилизиране, Русия се опитва да намери политическото си място в новата реалност на 21-ви век. Не осъждам, като някои, а уважавам Русия за това.

КОРЕСПОНДЕНТ: Тези дни в Чехия се формира ново правителство. Преди това встъпи в длъжност и новият президент. Когато Вие бяхте държавен ръководител чешко-руските отношения се развиваха динамично. Какво ще стане с тях сега?

Вацлав Клаус: Не предвиждам никакви промени. Да, когато бях президент, чешко-руските делови връзки наистина се съживиха. И не само защото се стараех да ги стимулирам. Просто Русия в онзи момент постигна икономическо стабилизиране и растеж. А чешката икономика изведнъж осъзна, че би било добре да се подновят стопанските отношения с руснаците, изградени в миналото. И направи рязък завой на Изток. С една дума, надявам се, че съм изиграл положителна роля, но действаха и обективни фактори.

.