Вацлав Клаус: антируската пропаганда на Запада е нелепа

Враждебността на западния елит по отношение на Русия е основана на остаряло виждане за тази страна, е заявил бившият президент на Чехия в интервю за британския журнал The Spectator.

„Антируската пропаганда от страна на САЩ и ЕС е невероятно нелепа и аз не мога да я приема“, – смята Клаус. Политикът подчертава, че враждебността на Запада по отношение на Русия е свързана с погрешно разбиране за нея.

Клаус твърди, че задълго е запомнил думите на един политик, който заявил, че ненавистта към комунизма не му позволява да чете Достоевски. „Тези думи аз запомних за дълго време и се страхувам, че сегашната антируска пропаганда е основана на аналогична логика и начин на мислене“ – смята той, отбелязвайки, че да се сравнява днешната Русия с СССР е просто глупаво.
Бившият Президент на Чехия в интервюто си за The Spectator също така отбелязал „настъпление срещу свободата“ в Европа, свързано с натиск върху лицата, поддържащи „не модни“ тенденции. Клаус е заявил, че за първи път за последните 20 години той се сблъсква със ситуация, когато го канят да участва в конференция, но в впоследствие му отказват, узнавайки за неговото отношение към ЕС, еднополовите бракове и украинската криза.

РИА Новости http://ria.ru/world/20141001/1026380848.html?utm_source=1249364&utm_medium=banner&utm_content=3562518&utm_campaign=rian_partners#ixzz3FFygxAX6