Анализатор: Отношенията между Путин и Ердоган са вторите по важност в света

Посещението на Путин в Турция е много знаково. Руско-турските отношения са в момента вторите по важност в световната геополитика, отбеляза в интервю за БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев.

Той отчете, че турската страна е осъзнала националния си интерес и се опитва да избегне конфронтация с Русия и очерта три вектора, в които ляга събитието – разложение на НАТО,  поява на руска геополитическа концепция, която вече се проявява и връщане на геополитиката. „Като че ли това е една от първите реални ситуации, в които тази доктрина се реализира, според мен – успешно“, заяви той.

Руската доктрината, според Вацев, се основава на това, че страната не иска да налага сила навсякъде по света, а разчита на непревземаема граница и 1000-километрова зона на влияние, в която нищо не може да стане без благословията на Кремъл.

Когато започна да става актуална илюзията за еднополярен свят, се появи ужасното заблуждение в сферата на международните отношения – теорията за икономизацията на международните отношения. За първи път чух тази глупотевина от един виден български социалистически политик. Смисълът беше, че каквото и да става, международните отношения са реализацията на икономиката. В момента върви точно обратният процес – икономическите отношения, които, разбира се, са реални, представляват особен начин на съществуване на други дипломатически политически и геополитически отношения. По тази точка мога да ви кажа, че фактически Турция и Русия все ще направят някакъв енергиен проект, може би дори няколко. Те ще си го нарекат, както искат, но това вече няма да бъде проекция на икономиката, каквото и да говорят икономистите, а ще бъде живата плът на геополитическата връзка, която не е икономическа, но е много по-дълбока и по-силна. Вече геополитиката ще се проявява чрез икономиката, а не обратното, коментира Вацев.

Какво остава за България?! С две думи – тъй като НАТО ерозира изцяло тука, в нашата част на света, пред българския елит се очертава историческият шанс да превърнем България в атлантически хъб – да бъдем окончателната твърдина на НАТО на Балканите и да помолим американците да ни дадат всички танкове, които имат, а те имат много.

Относно развитието на конфликта в Сирия, Вацев е категоричен, че когато „Ислямска държава“ спрат да получават „деликатна подкилимна помощ откъдето трябва“, ще бъдат изхвърлени от Алепо и военният период ще завърши. След това в страната ще има избори и е възможно родът на Асад да падне от власт, допълни той.

Миналата седмица либийският военен министър учтиво беше поканил руските въоръжени сили да заповядат и в Либия, за да възстановят държавата. Това е отговор на незададения въпрос: какво прави Русия в Близкия изток – на път е да стане, почти е успяла, ако нещо не попречи много сериозно, например руско-американски открит въоръжен конфликт, ако това не стане, до края на годината Русия ще бъде един от гарантите на близкоизточните държавности. Заедно със САЩ, разбира се, коментира анализаторът.