Варна изпраща туристически представител в Москва и Киев

Община Варна обмисля възможността да изпрати свои туристически представители в Москва и Киев. Идеята е директно от Русия и Украйна експертите целогодишно да водят преговори за привличането на повече туристи. Това стана ясно на заседанието на Комисията по туризъм и рекламна дейност към Общинския съвет днес, предаде репортер на Moreto.net.

Засега обаче, най-вероятно ще бъде сключен договор само с един представител. А той ще отговаря и за двата важни пазара.

За да се обезпечи дейността му от бюджета на Варна за тази година трябва да бъдат заделени 30 000 лева. Отделно от местната хазна ще бъдат взети и 20 000 лева за консултантски договор за анализ на туристическия пазар в Германия. В новия бюджет са заложени също 30 000 лева за нови туристически продукти, проучване и анализи, нови борси и маршрути.

Междувременно, шефът на Дирекцията по туризъм в Общината Соня Ангелова разясни, че през 2017-та са предвидени 11 000 лева повече за участие в туристически борси в чужбина. Така бюджетът по това перо набъбва от 160 000 лева на 171 237 лева. Парите ще отидат и за презентации на каталозите на немските туроператори „Томас Кук“, „ТУИ“, „Дер Туристик“ и други.

Миналата година пък, от общата сума били икономисани 15 000 лева заради пропуснати международни форуми. Причината – спънки от страна на Министерството на туризма. От ведомството организирали в последния момент участие на изложение в Азербейджан, а от кметската администрация не успели да изпратят представители поради невъзможност да му се извади виза в кратък срок.

Очаква се през тази година морската ни столица да се представи освен в досегашните борси и изложения, и в едно ново – в Минск. За участие във форумите за тази година са предвидени 890 000 лева от местната хазна.