Вандали се изгавриха с изложбата „Одеска Хатин“

В столицата на Полша стените на галерията, в която в момента се провежда фотоизложбата „Одеска Хатин“ са били изписани с обидни надписи от неизвестни, предаде ИТАР-ТАСС.

„Млади хора дойдоха в галерията и се поинтересуваха, в коя зала се намира изложбата и поискаха координатите на организаторите на „Одеска Хатин“, разказа на ИТАР-ТАСС един от организаторите на експозицията, активист на одеската общност „Куликово поле“ Олег Музика.

„Малко преди края на деня (около 20:00), нахлу група от около 20 агресивни младежи. Те се представиха за украинци. Казаха, че ги интересуват организаторите на изложбата, адресите и координатите им“, разказа Музика.

Той отбеляза, че групата „посетители“ не са чупили, но надраскали стените с обидни надписи. По думите му, охраната по никакъв начин не възпрепятствала на вандалите. Организаторът на изложбата също така разказа, че студентките, които работят с изложбата са взели решение, да се откажат от това занапред, тъй като вече се опасяват за здравето и живота си. Освен това, Музика отбеляза, че собственичката на галерията дипломатично му намекнала, че изложбата трябва в скоро време да бъде преместена. Сега плановете на организаторите са, да оставят изложбата до 28 юли във Варшава, а след това да я представят в други полски градове, което обаче, все още остава под въпрос.

„Много хора ни питат, дали тези снимки не са прекалено жестоки. Но аз като човек, който успя да оцелее в Дома на профсъюзите на 2 май, смея да твърдя, че дори тези снимки не могат да опишат целия онзи ад, който преживях аз и другите хора в онази сграда“, заяви Олег Музика.

„Ние само искаме да предадем на хората информация за онова, което се случи тогава и да озвучим нашите искания за провеждане на обективно разследване. Но сега вече не може да се разчита на честно разследване, тъй като в сградата вече върви ремонт“, каза той.

По думите на организаторите на „Одеска Хатин“, представените фотографии са „документални доказателства от хронологията на събитията на 2 май“.

Тази серия от снимки с цялата жестока истина за масовото избиване на невинни хора в Дома на профсъюзите в Одеса, разкрива само част от онова, което се е случвало наистина, а властите го прикриват.

Датата 2 май ще остане завинаги в историята на Одеса. Тя почерни този красив, романтичен, морски град. Според официални данни, в резултат на тази трагедия са загинали 48 души, а 200 са били ранени. По неофициални данни и съобщения на очевидци, загиналите са над 100 души…

Напомняме, на 2 май пред дома на профсъюзите излязоха мирни жители на Одеса, които мирно протестираха срещу набиращия в страната сила нацизъм. Десетки от тези мирни протестиращи бяха избити и изгорени от екстремистите на неонацисткото движение „Десен сектор“, управлявано от киевските власти. Обективно и честно разследване по случая, така и не се състоя..

Изложбата „Одеска Хатин“ вече е представена в Испания, Италия, Чехия, Сърбия, Словения, Индия, а също в Европескйския парламент в Брюксел.

Одеса