Валерия Велева: Русия не представлява заплаха за националната сигурност на България

Русия не представлява заплаха за националната сигурност на България. Около това заключение се обединиха журналистите Георги Коритаров и Валерия Велева, които коментираха в студиото на „България сутрин“ по България он ер дискутирания в пленарната зала доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година.

И двамата подчертаха, че правителството е органът, който може категорично да се произнесе дали Русия е заплаха за страната ни или не, но в доклада никъде дори не се споменавало – пряко или косвено – че България е конкретен държавен субект, чиято сигурност е застрашена от Русия.

„Абзацът в доклада започва с изречението, че „Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа“. Едно е да си заплаха за основна идея, друго е да си основна заплаха. При това, това разсъждение е направено в контекста на доклади и оценки, давани от ЕС като организация“, посочи Коритаров.

Велева подкрепи казаното като добави, че се анализират пасажи от доклада, цитирани в пресата, без да е четен целия текст. Тя дори се учуди, че някои от депутатите, които коментираха доклада в парламента, не са го чели, а това, по думите ѝ, било недопустимо.

„Както е недопустимо колегите журналисти, които вадят откъсии от доклада и манипулативно ги интерпретират и слагат в заглавия. Вчера вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, няма никаква конкретна заплаха за националната сигурност на България. Единствената заплаха за нас и Европа е радикалният ислям.Аз бях заедно с министър-председателя Борисов в Кавала по време на подписването на меморандума с гръцкия премиер Ципрас. И двамата премиери заявиха, че България и Гърция могат да бъдат мост между Русия и Европа. Е как тогава, ако Русия е заплаха за националната ни сигурност, ние ще бъдем мост към нея?“, запита Велева.

По думите ѝ определени абзаци в доклада са клишета, копирани от изказвания на западни лидери, измежду които Джордж Сорос и Доналд Туск, които в свои изказвания поставят руския президент Владимир Путин до ИДИЛ в контекста на застрашаващите Европа фактори.

„Текстове, които изразяват буквално и само позиции на ЕС представят България като активен, дисциплиниран, послушен, разбира се без собствено въображение и принос, но послушен член на Европейския съюз. А това е и една от основните цели на България – да стане член на Шенген. Представете си, ако имаше някакъв разрез с европейските оценки и политики, какво би станало“, посочи от своя страна Коритаров.

И двамата с Велева се обединиха около оценката, че докладът, който визира състоянието националната сигурност през 2016 година, се базира на остарели вече изводи, тъй като международната обстановка се е променила. Те подчертаха, че експертизата в доклада на някои места е подвела изпълнителната власт, тъй като не са актуализирани новите източници на заплахи и не са взети под внимание новите ни отношения с Македония и страните от Западните Балкани.