Валентин Халецкий: Призоваваме Путин да се погрижи за Донбас, както се погрижи за Крим

На 14.05.2015г. в Централния Дом на Журналистите в Москва се състоя презентация на проекта на Международното Освободително Движение на Украйна „Новорусия“.
Неговият основател – , е журналист и писател, принуден да напусне дома си в Киев и да се установи в Крим. Сега работи във вестник „Славянски новини“. Оглавява „Обществения Съвет на Украйна“ (Громадьска Рада Украини).
Бил е народен депутат в областния съвет на град Николаев. Патронира организациите на българите и другите славянски малцинства в Украйна.

-Какво Ви подтикна да създадете още една обществена организация, след „Обществения Съвет на Украйна“ и някои други?
Украйна е окупирана страна. Според международното право, „окупация“ – това е интервенция на чужда държава, без признаване на суверенитет. Именно така постъпват САЩ и НАТО в Украйна. Завоевателите на страната и узурпаторите на властта атакуваха държавните органи и местните администрации, насилствено подчиниха армията. Опитаха да легализират хунтата с псевдоизбори на президент и парламент, в атмосфера на терор и тотално потъпкване на мислещите другояче.

-Как и къде смятате да стартирате създаването на организационните структури, и с какви средства?
Формироването на Международното Освободително Движение на Украйна „Новорусия“ трябва да започне със създаването на структури в Крим, защото именно там е съсредоточена общността на рускоезичните украински имигранти, които преди това са се занимавали с политика, бизнес, служили са в армият, и специалните силови държавни органи. Това начинание трябва да бъде спонсорирано от заинтересованите лица – директорите на руските държавни и собствениците на частните предприятия, които са загубили милиарди, заради прекъсването на търговско-икономическите връзки с украинските партньори.
Призоваваме президента на Руската Федерация Владимир Путин да приключи с политкоректността и да започне да провежда твърда, последователна политика по отношение на Киев, да се погрижи за Донбас така, както се погрижи за Крим. Жителите на Крим и Донбас открито заявиха, че не признават незаконното завземане на властта и народът на Крим прие решение да влезе в състава на Руската Федерация. По тази начин избягна кървавата баня.
В Донбас бяха изпратени редовни войски, подсилени с ултранационалистически наказателни „батальони на смъртта“, за усмиряване на местните хора. Те доведоха региона до хуманитарна катастрофа, утвърждавайки „демокрацията“ със системи за залпов огън. Ако тези бандити получават помощ от САЩ и други западни страни, защо ние да не можем, в качеството си на опълченци, както през 30-те години на ХХ век републиканците в Испания, да получим интернационална помощ за освобождаването на собствената си страна от американските окупатори и псевдоукраинските завоеватели, унищожаващи собствения си народ!

-Как виждате ролята на Русия в по-нататъшното развитие на събитията?
Русия и други страни нееднократно искаха от световната общност да възстанови конституционния строй в Украйна, но последната така и си остана вероломно окупирана. Непоколебимата руска позиция в признаването на днешна Украйна за окупирана страна, ще даде възможност и на други държави да определят своето отношение към американското нахлуване и намесата във вътрешните работи на суверенната украинска държава. Тогава и призивите към международната общност ще имат повече основание, и наглостта на самозванците ще бъде притъпена.
За съжаление, в самата Русия има хора, на които е изгодно катастрофата в Украйна да се задълбочава и тя да се пренесе в Руската Федерация. Само тогава те биха могли да сввалят ненавистния за тях режим на Путин. Затова „петата колона“, съставена от руски либерали, разиграва украинската карта в своя собствена полза.
Руската икономика, вследствие падането на цените на нефта и финансовите санкции, вече не е в състояние да задоволява апетитите на руските олигарси, които именно и формират тази „пета колона“, с цел извършване на вътрешен държавен преврат. Времето ще покаже до каква степен руският президент ще намери сили и решителност да преобърне ситуацията в икономиката, но при всички случаи ще трябва да се разправи със своите олигарси – иначе те ще се разправят с него! Или олигарсите ще притиснат Путин да тръгне по пътя на дружбата със Запада, или той ще ги притисне да „отворят кесиите“!

-Вашият „Обществен Съвет на Украйна“ навремето направи много за консолидиране на българската общност в страната. Вие оказвахте финансова, организационна, логистична и всяка друга подкрепа за провеждането на Съборите на Българите в Украйна, за строителството на паметниците на основателите на нашата държава хан Кубрат и хан Аспарух. Как стана така, че Вашите бивши съратници от български произход сега са Ваши врагове и официално подкрепят териториалната цялост на Украйна, нейната пронатовска ориентация и противостоят на Москва?
Нека да започнем оттам, че в момента има само двама легитимно избрани украински ръководители: президентът Виктор Янукович и аз. Защото „Общественият Съвет на Украйна“ продължава да функционира, нашата счетоводителка плаща данъците в министерството на финансите в Киев, моите хора редовно обновяват и потвърждават регистрацията ни. Имаше опити те да бъдат осъдени и вкарани в затвора. Дълго бяха арестувани, но следствието не доказа нищо.
По отношение на нашия бивш политически партньор – лидерът на Либералната Партия и Събора на Българите в Украйна Николай Габер (бивш народен депутат във Върховната Рада на Украйна), изказвам съжаление за неговото неадеквактно поведение и искам да разкажа за последния ни контакт:
Неотдавна Николай Габер ми позвъни и ми каза следното: „След като си се установил в Москва, иди и убий Путин!“. Отговорих му така: „Като изтрезнееш, ми се обади пак!“
Това са меркантилни хора, които пак са намерили спонсори, които да ги хранят, поят и като цяло да ги издържат. Затова сега се обявяват за териториалната цялост на Украйна и за „противодействие на руската агресия“.
Чувам, че пред Събора на Българите по Света и пред Световния Парламент на Българите през ноември миналата година във Варна, и четиримата са се титуловали като „академици“! Освен че умирам от смях, много ми е жал за тези българи, които са им повярвали и сега ги спонсорират.

Източник: http://news.ibox.bg/