Бягството на призованите в украинската армия придобива масов характер

Украинското министерство на отбраната прие решение в Донбас да бъдат изпратени младежи, предсрочно завършили военните училища в страната.

Според представители на украинските родителски обединения и организации отбранителното ведомство ще изпрати в размирните райони на Донбас повече от 2 000 студенти от висшите учебни заведения.

Става дума за вузове като Харковския университет на военновъздушните сили, Академията за сухопътни войски в Лвов, както и Академията на националната гвардия на Украйна.

При това студентите от Харковския университет на ВВС поради липсата на изправни самолети, ще бъдат изпратени в пехотните подразделения.

Курсантите от сержантските школи в Лвов, Харков и Полтава ще отидат в Донбас като войници и сержанти.

Както отбелязват родителите, „това се прави с цел попълване на огромните загуби в офицерския състав на армията“, участващи в боевете в Новорусия, като се има предвид и масовият отказ от мобилизация сред офицерите от запаса.

Родителите на курсантите заявиха, че с подобно решение на министерството на отбраната те категорично не са съгласни и в най-скоро време възнамеряват да организират масови протестни акции, блокирайки военните вузове в страната.

Украинският президент Петро Порошенко през януари подписа указ за четвърта мобилизация. Според заповедта, в армията ще бъдат призовани мъже на възраст до 60 години, както и жени до 50. Хунтата планира да мобилизира над 100 хил. души до края на годината. Реализацията на тези планове обаче, предизвиква множество съмнения, тъй като получилите повиквателни масово бягат и се укриват.

Колкото и да е странно, най-големите проблеми с мобилизацията се наблюдават в момента в Западна Украйна, в Закарпатска област. Младежта именно от тези региони изигра основна роля миналата година при свалянето от власт на Янукович.

Както съобщи по време на съвещание на Администрацията на украинския президент Петро Порошенко началникът на главното управление на отбранителното и мобилизационно планиране на Генералния Щаб на ВС на Украйна Олег Бойко, в Ивано-Франковска област половината от мобилизираните просто не се е явила на медицинския преглед пред военната  комисия.

„50-60 % от годните за военна служба в Ивано-Франковска област не се явяват пред лекарската комисия след като са получили повиквателната. 43-50 процента от годните да служат в армията напуснаха или в момента напускат страната след обявяването на мобилизацията“, отбеляза началникът на мобилизационното управление.

Той съобщи също, че в Тернополска област продължава масовото бягство зад граница на мъжката част от населението. „Колкото и да е парадоксално, тези хора бягат в Русия“, каза Олег Бойко.

В същото време Русия приютява избягалите от мобилизацията украински граждани. Това съобщи на 26 януари руският президент Владимир Путин.

„Много хора вече избягват мобилизацията, идват при нас и да пребивават известно време. И правилно правят, защото тях просто ги тласкат тук, под куршумите, като пушечно месо“, каза Путин.

Той подчерта, че времето за пребиваване на украинските граждани на територията на Русия е определено със закон. Гражданите на съседната страна не могат да пребивават в РФ повече от 30 дни.

„Те се връщат и –хоп! Изпращат ги отново под куршумите. Затова ние вероятно ще променим някои неща. В рамките на закона можем да увеличим срока за пребиваване на определени категории лица, преди всичко на възраст, годна за военна служба“, каза още руският президент.

Очевидно е, че обикновените украинци не искат да се превръщат в „пушечно месо“ в Донбас по заповед на олигарха Порошенко и неговите американски попечители.

Само през последните дни броят на убитите и ранени украински военни в Донбас е 88 души. Общо за последните 10 дни там са загинали повече от 1 200 военни, а 50 са  взети в плен.

Предвид огромните загуби, украинските войници все по-често доброволно напускат позициите си на фронта.

Според информация, получена от военнослужещ в 15-ти батальон на 128-ма отделна бригада, преминал на 27 януари на страната на ДНР, личният състав на бригадата е напълно деморализиран. Голяма част от нея е напуснала позициите си в района на Никишино и е започнала отстъпление.

В 4 ч., нарушавайки заповедта, без да е получил команда, е предприел отстъпление и 17-ти танков батальон, който в хода на последните сражения с опълченците е изгубил почти половината от личния си състав и техниката.

За да накарат отстъпващите танкисти да се върнат обратно на позициите си, бойците от „Десен сектор“ открили артилерийски огън, в резултат на което батальонът загубил още един танк.