Българското кино – основен акцент на Киномания 2015

Българското кино ще бъде акцент в програмата на Киномания за 2015 година. Това обяви програматорът на фестивала Владимир Трифонов, цитиран от Дарик.

Сред заглавията за българско кино в програмата са филмът „Аз съм ти“ на режисьора Петър Попзлатев, документалната лента „Катя Паскалева. Последната роля“ на Ема Константинова и „Усмивките на българските кинокомедии“ – последният филм на покойния режисьор Иван Георгиев-Гец.

Организаторите на Киномания се похвалиха, че тази година за първи път от повече от 30 години излиза българска пълнометражна анимация – „Пук“ по приказка на Валери Петров.

Анри Кулев, режисьор на филма „Пук“ – екранизация на приказката на Валери Петров заяви, че правенето на българска анимация е изключително трудно в страната ни:

„Това е един прелестен детски текст, правен дълго, с ограничен бюджет от Националния филмов център – 900 000 лева. Правен е от остатъците на българската анимация. Направен е с класическа рисувана анимация на хартия“.

Нискобюджетното кино е представено от лентата „Докато Ая спеше“ на режисьора Цветозар Марков. Премиерата ще бъде на 16-ти ноември в кино Люмиер. Филмът е реализиран благодарение на сесията за нискобюджетно кино на Националния филмов център, посочи Цветозар Марков.

Киномания ще се проведе от 12 до 29 ноември, а цената на билетите ще е от 5 до 15 лева.