Български ученици гостуват в Посолството ни в Москва

Десет деца от различни градове на България – победители в конкурса „Заедно в ХХІ век” и наградени с екскурзия в Москва, посетиха българското Посолство и се срещнаха с посланик Бойко Коцев. Международният ученически конкурс се организира за десети пореден път от Фондация „Устойчиво развитие за България” и тази година е под патронажа на Министерството на образованието и науката на Република България и Посолството на Руската Федерация в София. Проявата е посветена на 70-тата годишнина от победата над фашизма. В нея са участвали около 10 000 ученици, които са представили свои реферати, стихове, есета, рисунки, мултимедийни проекти, свързани със събитията от Втората световна война.

Деца - конкурс - сн. 1

В изключително непринудената и сърдечна атмосфера на срещата с българския посланик малките победители споделиха емоционално и с нескрито вълнение своето отношение към мрачните страници от историята, прочетоха стихове и есета със трогателни заглавия и съдържание, будещи истинско възхищение от недетските прозрения и мъдрост: „Малките герои на голямата война – хроника на откраднатото детство”; „Писма на надеждата – до мен и до теб”. Стихотворението „Поклон!” на Делян Николаев от Димитровград разчувства всички.

Посланик Коцев благодари на талантливите българчета за труда, за усърдието им, за достойното им представяне в конкурса и за доблестната им позиция. В този контекст той открои съзидателните усилия на нашата дипломация за развитие и укрепване на традиционните българо-руски връзки в духовната сфера.