Български и руски ветерани от войната призоваха за мир на среща в София

От Урал дойдоха отличия и паметни подаръци за президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев.

Съвместно заявление подписаха днес председателите на Съюза на ветераните от войните на България и на Свердловската областна обществена организация (СООО) на ветераните от войната, труда, бойните действия, държавната служба, и пенсионерите доц. д-р Иван Сечанов и генерал-майор Юрий Судаков. Това стана на среща в ЦВК, с което бе поставено началото на официалната визита на руската делегация, в която влизат още разузнавачът ветеран от Втората световна война 94-годишният Николай Власов; героят на Руската федерация, участник в Чеченската кампания полковник от запаса Сергей Воронин, който е и активист по патриотичното възпитание и за работа с младежта; председателят на СООО в Община Ирбит Галина Ваганова и народният артист на Руската федерация Иван Пермяков, който е и член на Обществената комисия по патриотичното възпитание и за работата с младежта.

Генерал-майор Судаков съобщи, че носи за президента на Република България ген. Румен Радев отличия и специални подаръци от губернатора на Свредловска област Евгений Куйвашев и от Законодателното събрание. Приветствие към госите и българските ветерани от името на държавния глава поднесе съветникът на президента по вътрешна сигурност и гражданско общество Николай Копринков, който получи наградите. Двете делегации си размениха паметни подаръци. Доц. д-р Сечанов удостои с юбилеен медал „100 години независима България“ генера-майор Судаков и Евгений Куйвашев, а с почетен знак на съюза – Свредловската областна организация и консула ни в Екатеринург Пламен Петков. В знак на признателност за гостоприемството и съвместната работа генерал-майор Судаков отличи представители на Съюза на ветераните от войните на България, посолството на Руската федерация у нас и проф. Светлана Шаренкова – председател на Форум „Русия-България“.

В общото заявление се дава висока оценка на първите стъпки за изпълнение на подписаните в Екатеринбург на 2 декември м.г. договори за съвместна работа на национално ниво и с Областната организация на съюза в Стара Загора. Двете страни изразяват твърдата си подкрепа за запазването на мира в Европа и света и предупреждават световната общественост за рисковете и заплахите, които пораждат проявите на фашизъм, неофашизъм и тероризъм. Твърдо заявяват, че ще използват всички законови и граждански средства и възможностите на организациите за подобряване на сътрудничеството между двете страни и народи.

Източник: otbrana.com