Български доброволчески отряди се формират в Донецк и Одеса

Вече 20 българи са заминали в Украйна като доброволци, за да защитават местните българи в Крим. Инициативата е подета в социалните мрежи и сайтове от представителите на Националистическа партия на България. Една от най-активните групи за привличане на доброволци е във Фейсбук – „Православна зора”. Идеята на доброволческото движение е да защити от насилието и агресията на сегашните власти в Украйна живеещите в Крим българи. Лидерът на националистическата партия Симеон Костадинов заяви, че днес в Украйна няма законна  управляваща сила, а след свалянето на президента Виктор Янукович властта е преминала в ръцете на екстремистите. По думите на лидера на „Православна зора” Павел Чернев,  неговата формация спомага за организирането на изпращане на доброволци в Украйна, а на онези, които не разполагат с достатъчно финансови средства, организацията помага финансово, като заплаща билета до Украйна.

Днес в Крим се намират вече 20 български доброволци, съобщи телевизия „Ал Джазира тюрк”, като се позовава на свои източници от разузнавателни служби. Българите са част от паравоенното формирование „Доброволец”, за което се смята, че е под контрола на руските войски там.

Напомняме, основен инициатор на изпращането на българи в Украйна е бившият депутат Павел Чернев, който сега е част от „Православна зора“, и  Националистическа партия на България, начело със Симеон Костадинов.

„Доста внимателно преценяваме доброволците, проверяваме – да няма разни тежки престъпници, които се опитват да се укриват от правосъдието. В Крим вече има доброволци от доста страни и те вършат своята работа”, каза Чернев, който обяви във Фейсбук, че планира на 15 март да е там. По думите му българите, както и останалите от чужбина, се включват в местните формирования за опазване на обществения ред.

В събота клетва за вярност към народа на Крим положиха 50 доброволци. Командирът на сформиращия се полк Александър Бочкарев казва, че всички са бивши военни с опит. „Доброволец” вече започна организирането на отряди в Донецк и Одеса.

„Изпращаме доброволци в Крим не само за да охраняваме, но и като представители на международни наблюдатели на провеждането на референдума”, заяви Чернев пред „Фокус”.

„Възникналите безредици, провокации и нарушения на обществения ред, ни привлякоха да сформираме отряди от доброволци, което всъщност стана неочаквано дори за самите нас. Първоначално ние искахме да вземем участие в легалния процес за провеждане на референдума, но след като започнаха безредиците, се появиха желаещи да помогнат на местното население за въдворяването на реда и спокойствието. Ние само им помагаме”, допълни Павел Чернев.