Българският патриарх Неофит връчи орден „Св. св. Кирил и Методий“ – І ст. на Волоколамски митр. Иларион

На 17 декември 2014 г. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с председателя на Отдела за външноцърковни връзки (ОВЦВ) на Московската Патриаршия Волоколамски митрополит Иларион.

Тържествената среща се състоя в присъствието от българска страна на Техни Високопреосвещенства Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Техни Преосвещенства патриаршеския викарий Тивериополски епископ Тихон и Софийския викарий Браницки епископ Григорий, Гл. секретар на Св. Синод Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, началник-отдел „Връзки с обществеността“ Александра Карамихалева.

От руска страна участваха предстоятелят на Руското Подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София Негово Високопреподобие архимандрит Филип, секретарят на ОВЦВ по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, секретарят на Подворието йеромонах Зотик, йеродякон Николай.

На срещата присъстваха и Извънредният и Пълномощен посланик на Русия в България Юрий Исаков, председателят на Балканското атонско общество Андрей Кристов, експертът по въпросите на международната енергийна безопасност Д.Малъйшев.

Светейшият Български патриарх приветства руската делегация с братска любов и награди председателя на ОВЦВ на Руската православна църква митрополит Иларион с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – І степен. Орденът му бе присъден за църковни заслуги по решение на Св. Синод на БПЦ във връзка със 100-годишнината от освещаването на Руското подворие в София.

След тържественото връчване на наградата Волоколамски митрополит Иларион подчерта, че „Руската и Българската църкви са съединени от многовековни връзки. В XX век ни се наложи да преминем през трудни изпитания…“ Но и в най-трудните военни години двете църкви продължиха да бъдат в общение. Така е и днес, когато Руската църква изпитва много болка и се сблъсква с тежки проблеми поради конфликта в Украйна. „В дни, когато ни е трудно, ние особено силно усещаме братската подкрепа на Поместните православни Църкви.“ Митрополит Иларион благодари на патриарх Неофит за любовта му, за високата награда и заяви, че с всички сили ще се труди и занапред за укрепването на връзките между двете сестри-църкви.

Патриарх Неофит връчи орден „Св. св. Кирил и Методий“ – II степен на архимандрит Филип − за църковни заслуги и за ознаменуване на 100-годишния юбилей на Руското подворие в София. Българският патриарх високо оцени качествата на архимандрит Филип и отбеляза, че в общуването си с него всички в България виждат един истински и достоен служител на Руската православна църква, който се отнася с голямо внимание и любов към БПЦ и когото всички в България също така ценят и обичат.

Срещата завърши с размяна на паметни подаръци и пълноценен диалог по актуални въпроси./bg-patriarshia.bg