Българска църковна делегация тръгва за Русия

Патриархът на Българската православна църква (БПЦ) Неофит заминава начело на църковна делегация на посещение в Руската православна църква, съобщиха от Св. Синод на БПЦ.

В делегацията са и няколко митрополити.

Патриархът ще бъде специален гост на Деня на славянската писменост и култура и именния ден на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил. Църковната ни делегация ще посети Москва и Санкт Петербург.

По време на двустранните преговори в рамките на визитата двамата патриарси ще обсъдят важни въпроси, касаещи единството на православните църкви и двустранните отношения между РПЦ и БПЦ.

В рамките на официалната програма патриарх Неофит ще отслужи панихида за Цар Освободител Александър II на гроба на императора в Петропавловската крепост в Санкт Петербург, където за първи път ще служи предстоятел на БПЦ.

Патриарх Неофит ще се срещне с българската общност в столицата Москва на 25 май, както и на прием в българското посолство. Своя вот в изборите за Европейския парламент Българският патриарх и придружаващите го лица ще дадат в посолството ни в Москва.

Това е второто посещение на Неофит в Русия като предстоятел на БПЦ.

Негово Светейшество засега няма да посети Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската патриаршии, заради „усложенената обстановка в Близкия изток“ съобщават от пресслужбата на Синода на БПЦ.