Българска постановка с награда от Москва

За първи път българска постановка грабна толкова много зрителите на престижния фестивал. Журито от изтъкнати руски режисьори и интелектуалци присъди бронзовата статуетка на „Златния витез“ на спектакъла „Лице“ на Сливенския драматичен театър.

Режисьорът Васил Василев е убеден, че всъщност авторът на пиесата Александър Галин е успял да покаже до съвършенство обезличаването на съвременния човек в обществото ни. Василев умело търси пътя назад към Човека и любовта е тази, която помага на героите в крайна сметка да преминат през редица тъжни, но и много весели ситуации, в резултат на което те да се открият и разберат.

Имам чувството, че текстът ме избира и тогава се случва спектакълът. В нашия случай вече за втори път. Този наш екип от актьори – Мария Сапунджиева, Георги Кадурин, Марияна Миланова. Това е за втори път – текст на Галин ни избра, и втория път, разбира се, с участието на Христо Бонин. Това заяви пред БНР режисьорът Васил Василев.

„Златния витез“ се провежда за тринайсети път в Москва и има за цел да запази и съхрани ценностите на съвременния свят, които, според ръководителя на фестивала режисьора и киноартист Николай Бурляев, все повече върви към едно разпадане и именно такива острови на културата могат да бъдат модел на оцеляване за ценностната система в променящото се общество. Във форума в Москва участваха театрални трупи не само от Русия, но и от Общността на независимите държави, България и Сърбия.

 

Източник: fakti.bg /Стефанаки Йоанис/.