България спешно търси Русия за ремонт на изтребителите

До дни представители на руската компания РСК „МиГ” ще пристигнат в България, за да започнат преговори с Министерството на отбраната за ремонта и поддръжката на българските изтребители МиГ-29, научи „Труд”.

Опциите за възстановяване на двигателите на машините са няколко – спешно осем броя, а след това може още толкова. Все още е рано да се говори за конкретната сума по договора. Цената на ремонта на един двигател е около 2 млн. лв. Те задължително ще бъдат изнесени за ремонт в Русия. По предварителни изчисления сумата по договора няма да е по малко от 30 млн. лв., смятат експерти от МО.

Командващият на българските ВВС ген.-майор Румен Радев обяви, че има реална опасност до 1 май да останем с два годни изтребителя, които да могат да извършват охрана на въздушното ни пространство. За периода 2009-2011 г. армията ни не е правила никакви разходи за поддръжка. През 2012 г. и 2013 г. са поръчани резервни части и ремонти на блокове, като с тях за 6 години – от 2009-2014 година по договори с РСК-„МиГ” българското МО е изразходвало около 14 млн. евро за поддръжка на изтребителите, като в тази сума не се включва ремонтът на 8-те двигателя. Така, разбито по години, за цялостната поддръжка на всички самолети МиГ-29 се получава сума малко над 2 млн. евро годишно.

Военният министър Николай Ненчев обяви вече, че армията ни не спира да търси вариант за придобиване на нов изтребител, но докато това стане, ще трябва да се поддържа наличната ни руска техника.