България отбелязва 138 години от Освобождението си от османско робство

На този ден, в Сан Стефано, край Истанбул, е подписан мирен договор, с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава третата българска държава.

Пред паметника на Незнайния воин в София ще се проведе тържествена церемония по издигането на националното знаме.

Тържествата на връх Шипка започват в 11.30 часа. Сред официалните гости ще бъде вицепрезидентът Маргарита Попова, дипломати и военни аташета на посолства в България. За „Хоризонт“ директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов опроверга публикации в някои издания, че достъпът до паметника на върха ще бъде забранен. Според него твърденията, че бронзовият лъв е напукан, са неверни и спекулативни. От лошите метеорологични условия е паднала само част от патината на лъва, който е реставриран през 1956 и през 1991 година.

Българският Патриарх Неофит ще оглави богослуженията в чест на националния празник 3 март в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Богослуженията ще започнат в 10 ч. със заупокойна молитва за отдалите живота си за българската свобода. Патриарх Неофит ще отслужи и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ. Литийно шествие ще поднесе венци пред паметникана Цар Освободител. Точно в 11 ч. патриарх Неофит ще се включи в националното честване на освобождението на България от турско робство пред Паметника на незнайния воин на площад „Св.Александър Невски“.

Кулминацията на честванията е вечерта със заря проверка от площада пред паметника на Цар Освободител. БНР ще предава пряко тържествата: За историческата стойност на празника припомня професор Нина Дюлгерова-историк: „Когато говорим за 3 март, говорим за началото на българската държавност. Защото духовността без държавност, без признание отвън, без институции, тя просто може да си бъде това, което е била България до 1878 година .