България обвинена в брутално отношение към бежанците

Автор: Росен Стойчев.

Българските власти бяха обвинени в брутално отношение към бежанците на територията на страната, съобщи Би Би Си. Това се твърди в нов доклад на британската хуманитарна организация Оксфам. Той се основава на показанията на имигранти, минаващи през България към Сърбия, които говорят за множество случаи на предполагаеми полицейски побои и изнудване.

През последната година стотици хиляди бежанци направиха опасния преход от турския към гръцкия бряг. След това те се опитват да стигнат най-често до Германия или скандинавските държави.

Докладът на Оксфам е съставен в сътрудничество с Центъра за правата на човека в Белград. Той прави преглед на опасностите, които очакват бежанците на българо – турската граница. Случаите на физическо насилие и изнудване от страна на българската полиция са подробно описани в доклада. В рамките на проучването са взети интервюта от 100 бежанци, които пристигат в Сърбия през България.

„В светлината на докладваните нарушения , ЕС трябва да се намеси и да предприеме конкретни действия за защита на основните права на човека в рамките на своите граници“, заявява Стефано Балдини, който е директор на Оксфам за Източна Европа.

Според него в доклада се съдържат подробности за предполагаеми инциденти в Европа. Напомня се и случая, при който през миналия месец бежанец бе убит на българска територия. Някои имигранти твърдят, че са платили по 2500 евро, за да бъдат вкарани от трафиканти в България.

 

Източник: fakti.bg.