Ростех: България незаконно произвежда Калашников

България незаконно произвежда автомати „Калашников“. Това съобщи президентът на държавната руска корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов.

„Разбира се, българите произвеждат нашият автомат „Калашников“. Ние се съдим с тях. Проблемът е, че лицензията, която ползват от времето на СССР, в наши дни вече не е действителна. По тази причина е нужно да се подпише ново споразумение. Аз смятам, че рано или късно, ние ще постигнем някаква договореност. Това прогнозира пред държавната телевизия Россия 24 Сергей Чемезов.

Нелицензираното производство на „Калашников“ извън Русия е довело до финансови загуби, опетнило е марката заради ниското качество и е уронило престижа на марката, смятат от Москва.

 Факти.бг припомня, че през 2006 г. работна група от министерствата на икономиката и на отбраната направи преглед на руските оръжейни лицензи в България и предложи да бъдат запазени 30-40 от тях.

За десет производства България претендира, че не трябва да плаща, тъй като лицензите са били дарени от бившия Съветски съюз.

Тогава бяха разгледани близо 650-те лиценза, получени от бившия СССР от 1945 г., от които реално се използвали около 80.