„Българите са заинтересовани от контакти с Русия”

На 13 март, когато България отбеляза 115 години от рождението на своя класик, композитор и изпълнител Панчо Владигеров, неговият юбилей празнуваха и руските любители на музиката.

В Московската държавна консерватория се състоя празничен концерт. На сцената на Малката зала се представиха ученици и випускници на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” – Александър Иванов, Теодора Атанасова, Фарадж Акбаров, Симеон Златков. А преди това във фоайето в присъствието на посланика на България в Русия Бойко Коцев беше открита фотоизложба от колекцията на дома-музей на композитора. За московските меломани стана откритие, че майката на великия българин е родом от Одеса, че в детството тя е говорила с него само на руски, че той винаги мечтаел да се върне в историческата си родина. След войната Панчо Владигеров осъществил мечтата си, като пристигнал в СССР с гастроли. По-подробно за Владигеров в Русия разказва участникът в московските тържества в него чест, специалистът по изкуства Валерия Федотова:

– Той взема уроци по музика в Германия при Павел Юон, ученик на руския композитор-педагог Сергей Танеев, боготвори творчеството на Рахманинов и Римски-Корсаков, учи пиано по учебника на последния Владигеров. Той е само на 15 години когато за първи път от сцената звучат негови съчинения. Най-ярките съветски изпълнители – Рихтер, Гилелс, Ойстрах, Ростропович и водещите съветски оркестри ги включват в своите програми. Постановката на балета на Владигеров „Легенда за езерото” е осъществена от Саратовския академичен театър. А неговата прочута опера „Цар Калоян” я гледат в Москва в изпълнение на артисти на българския оперен театър. Панчо Владигеров поддържа приятелски отношения със Шостакович, Кабалевски, Хачатурян.

В биографията на българския композитор има уникален факт, свързан с разгърналата се през 40-те години в СССР кампания на преследване „за формализъм” на най-добрите съветски композитори, в това число, на гениалния Шостакович. Съществува документално свидетелство за това, че Пенчо Владигеров в едно от посещенията си в Москва рядко критични се изказал против преследването на Дмитрий Шостакович.

Днес нарушените руско-български музикални връзки се възстановяват, заяви в интервю за „Гласът на Русия” ректорът на Московската консерватория Александър Соколов:

– В съветски времена имаше практика на т.н. безвалутна обмяна между Московската консерватория и Софийската музикална академия. Приятно е да отбележим, че днес си спомняме отдавнашната традиция. Неотдавна беше подписан договор за сътрудничество между нашата Консерватория и Музикалната академия в София. Тържествата по случай юбилея на Панчо Владигеров именно са реализация на тези договорености. Радостно е, че посолството на България в Русия активно подкрепя културните връзки между нашите страни и явно е заинтересовано от тяхното развитие.