Бъдеще в миналото – шедьоврите на късната съветска архитектура

Периодът от края на 1960 до 1990 години е един от най-интересните в историята на съветската архитектура. През това време са били реализирани смели и необичайни проекти, които днес изглеждат напълно съвременно.

Най-интересните здания от последните 20 години от съществуването на СССР.

2

 Кулата на ЦНИИ по робототехника и техническа кибернетика в Санкт-Петербург. Зданието е построено през 1985 година. Кулата е полигон за изпитване на космическото оборудване.

3

Новосибирският академичен младежки театър «Глобус». Построен е през 1985г. Представлява стилизирано корабно платно с височина 50м.

6

Пансионат «Дружба» в Ялта. Зданието е построено на брега на морето на стръмен склон.

7

Бившото министерство на автомагистралите в Грузинска ССР в Тбилиси. Зданието е построено през 1975 година по проект на архитектор Георгии Чахава. През 2007 година зданието е признато за паметник и днес в него се разполага Банката на Грузия.

10

 Дворецът на тържествените обреди в Тбилиси, Грузия. Зданието е построено през 1984 година като дворец на бракосъчетанията. Експертите нееднократно са отбелязвали, че по стилистика то удивително напомня модернистичните храмове на архитекторите Ле Корбюзие и Оскар Нимейер, при това без да е култово съоръжение.

11

Областният драматичен театър в Гродно, Беларус.Един от символите на Гродно е построен на брега на Неман по проект на московския архитектор Генадии Мачулски през 1984 година.

15

Изложбен комплекс «Белекспо», Минск, Беларус. Комплексът е построен през 1989 година по проект на архитектор Леонард Москалевич.

16

Спортно-концертен комплекс «Амалир» в Ереван, Армения. Един от най- крупните развлекателни комплекси в Ереван, състоящ се от две части: спортна(5 хиляди зрители) и концертна (за 1,3 хиляди места).

 17

Цирк в Кишинев, Молдова. Кишиневският цирк е построен през 1981 година и в архитектурните кръгове веднага е получил висока оценка : признат е за пръв в СССР и четвърти в света по красота и удобство.

18

Кафе «Перла» в Баку, Азербайджан. Кафето построено в началото на 1960-те години. Експертите до днес го сравняват с ресторанта Manantiales, построен през 1958 година в предградието на Мексико от испанския архитектор Феликс Кандела.

19

Жилищен блок-«пръстен» в района Матвеевское в Москва. Първият жилищен блок в Москва е бил построен през 1972 година по проект на Евгении Стамо и Александър Маркелов.

21

Киносалон «Россия» в Ереван, Армения. Ереванският киносалон от две зали «Россия» е построен през 1975 година в центъра на града.

22

Хмелницкии областен литературно-мемориален музей Николай Островски, Шепетовка, Украйна. Музеят на автора на романа «Как се каляваше стоманата» е построен през 1979 година.

http://dom.lenta.ru/photo/2014/04/29/ussr/#1