Правителствените сили са превзели Стария град на Алепо

Сирийските правителствени сили установиха контрол върху Стария град на Алепо, а бунтовниците се изтеглиха от района и поискаха незабавно петдневно прекратяване на огъня и преговори за бъдещето на града, както и за евакуиране на ранени и на цивилни, съобщиха световните агенции в сряда, цитирани от Медиапул.

Новината идва ден след като беше съобщено за значителен напредък на правителствените сили в източната част на Алепо. Те си върнаха контрола на около 75% от източната част на града, която през последните четири години бе окупирана от бунтовниците.

След офанзивата бунтовниците са потърсили убежище в кварталите под контрола на правителствените сили в западната част на Алепо или в зоните на града под контрола на кюрдските сили. Освен това те все още контролират някои области в града, в които държат като в капан десетки хиляди цивилни.

Най-малко 80 000 души са избягали от Алепо от 15 ноември насам.

Сраженията продължават, като най-малко 15 души са убити при бомбардировките на правителствените сили само във вторник, отбелязва ББС.

 Руското министерство на отбраната пък съобщи, че след обстрел в Алепо е бил тежко ранен и руския полковник Руслан Галицки, който по-късно починал от раните си в болница, предаде ТАСС.

Галицки е бил на мисия в Сирия като част от група руски военни съветници. Той е бил в един от кварталите на Западен Алепо, подложен на обстрел от сирийските бунтовници.

В понеделник Русия и Китай наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, в която се настоява за седемдневно спиране на огъня в Алепо.

Бунтовниците искат временно примирие

Сирийските бунтовници в обсаденото от правителствените войски Източно Алепо в сряда призоваваха отново за спешно примирие.

В документ, наречен „Хуманитарна инициатива“, подписана от името на Ръководния съвет на Алепо, се настоява за евакуиране на около 500 болни от Източно Алепо под наблюдението на ООН и на цивилни от районите около северната част на града.

В него се предлага също всички заинтересовани страни да се включат в преговори за бъдещето на града веднага щом бъде облекчена хуманитарната ситуация.

В Москва кремълският говорител Дмитрий Песков заяви, че евентуално споразумение между САЩ и Русия за безопасно извеждане на бунтовниците от Алепо все още е в дневния ред, но че засега не са планирани разговори между двете страни, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Преговорите продължават без изглед за успех

Песков каза пред журналисти по конферентна връзка, че руски и американски експерти са в непрекъснат контакт за Сирия, но че не е информиран дали са планирани преговори на по-високо равнище.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че САЩ са оттеглили предложение за извеждане на бойците от източната част на Алепо, направено от държавния секретар на САЩ Джон Кери на 2 декември, и са предложили нова инициатива, но добави, че двамата няма да могат да се срещнат днес за нови консултации.

Лавров констатира, че „не се получава сериозен разговор за Сирия с американците“ и каза, че „се създава впечатлението за опити във Вашингтон за дискредитиране на изявленията и действията на Кери, на срещите с когото бяха постигнати споменатите договорености“.

Много малко бунтовници са напуснали Алепо досега според Песков, който използва обичайната руска квалификация „терористи“ по техен адрес.

Говорителят каза, че оставащите в града терористи се обединяват около бойците от бившия Фронт „Ан Нусра“.