„Булава“ – главната сила на руските ядрени сили

«Булава» официално е приета на въоръжение и ще бъде главна ударна сила на руските морски стратегически ядрени сили за не по-малко от 40 години.

В тази ракета е заложен значителен модернизационен потенциал, който ще позволи, практически без да се изменя нейната конструкция и функционална схема, да се запази високият й боен потенциал в продължение на много десетилетия.

Това се базира на три основни характеристики.

Първо – стартовата маса на «Булава», която позволява да се усъвършенстват средствата за преодоляване на ПРО на вероятния противник с отчитане на възможностите за бъдещите модернизации на противоракетните средства.

Второ – във функционалната схема на ракетата са заложени редица конструкторски решения, формиращи логиката на нейното функциониране в активния участък на траекторията с възможност за преодоляване на системата за ПРО без изменения в енергетичните възможности.

Трето – самите средства за преодоляване на ПРО са разработени с отчитане на факта, че след 15-20 години средствата за поразяване на чуждестранните противоракетни системи могат принципно да се променят.

При това ще бъдат променени и конструкцията и функционалната схема на средствата за преодоляване на ПРО на «Булава», но техният интерфейс с ракетата-носител ще бъде запазен.

Трябва да отбележим, че да се предвиди още сега своя отговор на още несъздадени мерки за противодействие на противника – това е доста сложна проектно-конструкторска задача.

Важно е да отбележим и факта, че за първи път от както съществува морската компонента на СЯС комплексът «ракета «Булава» – стратегически ракетоносец проект 955» се създаваше като единна оръжейна система.

Както каза в едно от своите интервюта Юрий Соломонов, – „покрай ракетата съществува огромно количество системи, осигуряващи възможностите за експлоатация и бойно използване на тази ракета в състава на ракетния крейсер.

Всичко това трябва да функционира като едно цяло в процеса на предпусковата подготовка и особено по време на изстрелването. Функционирането на комплекса като едно цяло е  – на първо място, една много сложна схемо-техническа задача, и на второ – от гледна точка на логиката на взаимодействието на тези системи и агрегати, както между тях, така и с ракетата в процеса на предстартовата подготовка и старта, представляват много сложни взаимосвързани процеси».

Даже в стойностно изражение на ракетата се падат само 25-30% от общата стойност на комплекса. Поради това, сроковете за приемане на въоръжение на «Булава» зависеха не само от самата ракета, но и от готовността за предаване на флота на РПСН.

Характеристики:

Вид – балистична ракета с мобилно базиране на подводни лодки

История на производство и служба

Бройки в експлоатация -12 на подводница
Габаритни характеристики

Дължина – 12,1/11,5 м

Диаметър – 2 м

Технически характеристики

Бойна глава – ядрена

Обсег – 8 000 км

Източник: Инфобалкани