БСП-Павликени и Русофили организираха концерт по повод 140 години от Освобождението на България

Концерт по случай 140 години от Освобождението на България организираха в Павликени Общинският съвет на БСП съвместно с Областният съвет и Общинският съвет на Национално Движение Русофили – Велико Търново и Павликени и Руският клуб „Берьозка“ в града.

Художественият рецитал беше съпроводен и с връчване на наградата за най-доброто ученическо есе на тема „Свободни ли сме след 140 години?“. В литературния конкурс на БСП се включиха 19 ученика от средните училища в град Павликени. Техните творби оцени жури в състав: дългогодишните преподаватели Росица Серафимова, Донка Дамянова и Димитринка Колева.

На първо място те определиха есето на Виктор Тодоров Тодоров от 12а клас на ПГАТ „Цанко Церковски“. Второ място е за Ванислав Вълков от СУ „Бачо Киро“, а трето място – за Томислав Желязков от СУ „Бачо Киро“.

Виктор Тодоров прочете пред публиката своето есе и призова своите връстници: „Помни миналото, използвай настоящето и гради бъдещето!“. Авторите на трите най-добри есета бяха наградени – първо място с таблет, а второ и трето с книги. Всички участници получиха грамоти.

Общинският председател на БСП-Павликени Христо Кавалски припомни, че в Освободителната война участват над 120 доброволци от павликенския край. Наред с тях е и личното участие на една духовно извисена личност – поп Петър Драганов, служил в с.Дъскот, който е един от тримата свещеници, участвали на 18 май 1877г. в град Плоещ при освещаването на Самарското знаме. Христо Кавалски подари книги на председателя на Общинската организация на Национално Движение Русофили Тодор Папазов и на председателя на Руски клуб „Берьозка“ град Павликени – Нина Александрова за съвместните мероприятия и приятелските взаимоотношения между оргнизациите.

С поздравителен адрес към присъстващите се обърна евродепутатът Момчил Неков. „Нека пазим свободата, която бе извоювана и да предаваме на поколенията историята, която ни кара да бъдем горди и достойни българи – свободни и смели, борбени и утвърждаващи“, пише той в посланието си. Обръщение към присъстващите направиха и народните представители от БСП Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков. „Постигнатото от героите трябва на бъде защитено с действията ни всеки ден“, поздравиха депутатите.

В празничната програма участваха Вокално инструментална група „Веселие“ гр. Велико Търново, а художествен рецитал, посветен на 3 март, направиха учениците от СУ „Бачо Киро“ с ръководител Лидия Владимирова.

http://regnews.net/bg/bsp-pavlikeni-i-rusofilite-organiziraha-kontsert-po-povod-140-godini-ot-osvobozhdenieto-na-balgariya/#.Wp-9L2q5uHu