БСП: България да инициира отмяна на санкциите срещу Русия

България да инициира в рамките на Европейския съюз отмяна на санкциите срещу Русия, наложени й заради анексирането на Крим и пряката й роля във въоръженото отцепване от Киев на значителна част от Източна Украйна. За това настоява БСП. За целта парламентарната група на партията е внесла в Народното събрание предложение за решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна.

От левицата настояват първо, българският парламент да се обявят против разширяването на санкциите от страна на ЕС по отношение на Русия, както и срещу налагането на санкции от страна на Русия срещу страните-членки на ЕС.

На второ място червените депутати предлагат парламентът да предложи на Министерския съвет да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, който да бъде представен и одобрен на Съвета по Външни работи на ЕС.

Трето, народните представители призовават за незабавна отмяна на забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на Русия. Като цел на предложението се посочва улесняването на междупарламентарния диалог между ЕС и Русия.

Социалистите аргументират предложението си с твърде спорното от фактологическа гледна точка твърдение, че политиката на санкции и контрасанкции е показала своята неефективност, не е допринесла за решаването на конфликта, а от санкциите страдали преди всичко гражданите на ЕС и Русия.

„България може да играе позитивна роля в този процес и инициативата следва да бъде на Народното събрание“, смятат социалистите.

Документът е подписан от Михаил Миков, Кристиан Вигенин, Ангел Найденов, Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Жельо Бойчев.