Брюксел напира за бързо подписване на споразумението със САЩ

Брюксел разчита на бързо приключване на преговорите между ЕС и САЩ по нашумялото Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции (TTIP).
Това обяви еврокомисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом, цитирана от ТАСС.

„Трябва да направим всичко необходимо за бързо постигане на споразумение, удовлетворяващо всички страни“, каза Малмстрьом по време на среща в Брюксел между министрите на търговията от ЕС.

Според Малмстрьом следващият кръг на официалните преговори за TTIP между ЕС и САЩ ще се проведе през февруари 2015 г. в Брюксел.

Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции ще позволи на Европейския съюз по-тесни връзки със САЩ .

2015 г. е определена от страните като краен срок за подписване на TTIP.

Припомняме, споразумението е обект на много критики от определени обществени среди у нас и в целия Европейски съюз. Има опасения, че със сключването му в ЕС ще нахлуят определени практики, които към момента са под възбрана в Общността. Друг аспект на опасенията е, че мощните американски корпорации ще са улеснени при евентуални арбитражни спорове с държавите и правителствата.

Петиция за спиране на ТТИП!

Stop TTIP Alliance, съставен от над 250 организации, реши чрез Европейска гражданска инициатива да започне международна петиция, валидна в рамките на Европейския съюз, с която да се противопостави на сключването на търговските споразумения ТТИП и СЕТА.
Целта е да се съберат 1 милион подписа от цяла Европа, до този момент за събрани 930 185 подписа!
Процесът на събиране на подписи започна от  7 Октомври 2014 г и ние Ви каним да се присъедините с подписа си тук:

https://stop-ttip.org/sign/