Британски журналист: Само Путин има „смислен” план за Сирия

Британският журналист Джон Брадли, специалист по Близкия Изток, е уверен, че президентът Владимир Путин има „най-смисления” план за разрешаване на сирийската криза.

Според него, за разлика от западните му колеги руският лидер действително разбира проблема, ако се съди по изказванията и плановете.

„Владимир Путин сега изглежда като спасител на Европа от миграционната криза. Само запазвайки Асад, уверен е той , може да бъде намален потокът от бежанци. Вашингтонските и лондонските политици, които с години повтаряха за „дяволския диктатор Асад”, който трябва да си отиде още сега, вече дойдоха до мисълта, че Асад въобще не е задължително да си ходи”, пише експертът.

Брадли също така обръща внимание, че плановете на Запада за разрешаване на сирийската криза представляват истински хаос.

„През последните няколко месеца, вместо на встъпят в конфронтация с ИД, страните от Запада се опасяваха, че Асад ще остане на власт. Пентагонът подправяше своята разузнавателна информация, за да поукраси своите скромни успехи”, отбелязва Брадли.

Журналистът акцентира вниманието върху факта, че Пентагонът похарчи 40 млрд. долара да обучи армия от опозиционери за свалянето на Асад и за унищожаване на ИД. Миналата седмица от 75 „елитни бойци” от опозицията, едва прескочили границата с Турция, 30 веднага преминаха на страната на „Ал Кайда с цялото си въоръжение.